İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Temmuz sonu ile Ağustos ayı başlarının tarih boyunca sıcak olarak anıldığını belirterek, bu dönemlerin “eyyam-ı bahur” olarak bilindiğini ifade etti. Bazı takvimlerde 31 Temmuz-7 Ağustos, bazılarında ise 1-8 Ağustos olarak kaydedilen bu dönemde en sıcak günlerin yaşandığını vurguladı. Ancak, artan küresel sıcaklık nedeniyle bu tarihlerin değişmeye başladığını ve bu yıl 21 Temmuz’da küresel bir sıcaklık rekorunun kırıldığını belirtti. Afrika’nın etkisiyle yükselen sıcaklık Türkiye’yi de kapsayacak şekilde hareket ettiğine dikkat çekti.
Toros, Afrika sıcaklarının Haziran ayından itibaren Türkiye’yi etkilediğini ve bunun Ağustos ayına kadar devam etmesini beklediklerini ifade etti. Bu durumun tüm güney Avrupa’yı, Türkiye’yi, Güney Rusya’yı, Ukrayna’yı etkilediğini belirten Toros, normalin üzerinde sıcaklıkların yaşandığını dile getirdi. İstanbul’da Temmuz ayının günlük ortalama sıcaklığının 24-25 derece olduğunu hatırlatan Toros, bu yılın uzun bir eyyam-ı bahur dönemi yaşandığını ve sıcaklıkların 34-35 derecelere çıkabileceğini tahmin ettiklerini söyledi.
Meteoroloji uzmanı Dr. Güven Özdemir ise eyyam-ı bahurun temmuz sonu itibarıyla sıcaklık artışını ifade ettiğini belirterek, Marmara ve Batı Karadeniz’de Salı günü yağış beklendiğini bildirdi. Ancak, yağışın ardından hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini ve metropollerde hissedilen sıcaklıkların daha yüksek olabileceğini dile getirdi. Özdemir, trafigin yoğun olduğu alanlarda ve gökdelenlerin olduğu çukur bölgelerde sıcaklıkların daha yüksek olabileceğini, Ağustos ayında Temmuzdan daha sıcak bir hava beklendiğini belirtti.
Afrika sıcaklarının etkisi altında kalınacağını ve küresel ısınmanın etkilerinin görüldüğünü söyleyen Özdemir, orman yangınlarına karşı vatandaşların dikkatli olmalarını ve ormanlarda ateş yakılmamasını tavsiye etti. Özellikle yaşlılar, kronik hastalar, hamileler ve çocuklar için dışarıda saat 10.00 ila 17.00 arasında bulunmamaları gerektiğini ve bu saatlerde gölge yerlerde kalınması gerektiğini belirtti. Özdemir, ülke genelinde serinleme beklentisinin olmadığını ancak büyük bir sıcak hava dalgasının da beklenmediğini sözlerine ekledi.