1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. İsveç, Norveç ve İzlanda’dan Ukrayna’ya 4 milyar dolarlık yardım

İsveç, Norveç ve İzlanda’dan Ukrayna’ya 4 milyar dolarlık yardım

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İsveç’e resmi bir ziyaret gerçekleştirmek üzere İskandinavya-Ukrayna Zirvesi için başkent Stockholm’e geldi. Zelenskiy, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile bir araya gelerek zirve kapsamında önemli görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, İsveç’in 2024-2026 yılları arasında Ukrayna’ya yaklaşık 2,38 milyar dolar yardım sağlayacağı ve bu yardımın 10 yıl boyunca artarak devam edeceği belirtildi. Ayrıca, İsveç ve Ukrayna, Archer topçu sistemleri ve savaş araçlarının ortak üretimine ilişkin konuları ele aldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, İzlanda Başbakanı Bjarni Benediktsson ile de bir görüşme gerçekleştirerek güvenlik anlaşmaları üzerinde anlaşma sağladı. Bu kapsamda, İzlanda, 2024-2028 yılları arasında Ukrayna’ya yılda 30 milyon dolarlık yardımda bulunmayı taahhüt etti. Ayrıca, İzlanda, savunma teçhizatının satın alınması ve tedarikinin finansmanına destek olacak ve Ukrayna’nın savunma endüstrisiyle işbirliği yapacak.

Zelenskiy’nin Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere ile gerçekleştirdiği ikili güvenlik anlaşmasının ardından, Norveç’in Ukrayna’ya en az 1,3 milyar dolarlık askeri yardım taahhüdünde bulunduğu açıklandı. Bu kapsamda, Norveç, Ukrayna’ya F-16 savaş uçağı göndermeyi kabul etti ve Ukrayna’nın uçak kapasitesinin geliştirmesine yardımcı olacak. Ayrıca, Norveç, Ukrayna’nın Karadeniz ve Azak Denizi’nde denizcilik yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olacak ve NASAMS hava savunma sistemlerinin sağlanmasına devam edecek. Oslo’nun aynı zamanda Ukrayna’ya ekonomik ve insani destek sağlayacağı, NATO hedeflerini destekleyeceği ve Kiev’in Rus propagandasına karşı koymasına yardımcı olacağı belirtildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İsveç, Norveç ve İzlanda’dan Ukrayna’ya 4 milyar dolarlık yardım
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin