İşverenin, genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz, genel salgın gibi zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak azaltması durumunda uygulanacak kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği yönetmeliği yeniden düzenlendi. Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikte, kısa çalışma süresi 3 ay ile sınırlı tutuldu ve herhangi bir değişiklik yapılmadı.
İşverenin aynı başvuru gerekçesiyle farklı tarihlerde birden fazla kısa çalışma talebinde bulunması durumunda, 3 aylık süre ilk talebe bağlı olarak başlangıç tarihinden itibaren hesaplanacak. Kısa çalışma dönemi en az 4 hafta olacak şekilde belirlenecek ve her bir sigortalı için başlangıç tarihi farklı olabilecek.
Kısa çalışma başvurusu yapılırken, işyerinde uygulanan kısa çalışma süresi haftalık normal çalışma süresinin 1/3’ünden az olamayacak. Sigortalının kısa çalışma süresi ise sıfır olmamak kaydıyla 1/3’ten az belirlenebilecek.
Kısa çalışma ödeneği miktarı, günlük kısa çalışma ödeneği, sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ı olarak uygulanacak. Ödeneğin süresi en fazla 3 ay olacak ve kısa çalışma süresi kadar devam edecek.
Sigortalının kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için belirli şartlar aranacak. Bu şartlar arasında işverenin talebinin uygun bulunması, son 120 gün hizmet akdine tabi olunması ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı çalışılması yer alacak.
1 Mart’tan önce başlayan kısa çalışma uygulamalarında eski yönetmelik hükümleri geçerli olmaya devam edecek. Ancak, kısa çalışma döneminde sigortalıya ödeme yapılmaması durumunda ödeneğin hak sahipliği iptal edilecek. Yeni yönetmelik bugünden itibaren geçerli olacak ve kısa çalışma süresi gibi kısa çalışma ödeneği de bu yeni düzenlemelere göre uygulanacak.