Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında İzmir Körfezi’ndeki kirlilik sorununu ele aldı. Bakan Kurum, toplantıda denizden alınan su örneğini komisyon üyelerine göstererek, “Ben Çevre Bakanı olarak diyorum ki; bunu herkes not alsın, o Körfez bir zahmet temizlenecek. Büyükşehir Belediyesi bir zahmet sorumluluklarını yerine getirecek” şeklinde açıklamalarda bulundu.
ANKARA (İGFA) – Toplantıda iklim değişikliği ile mücadele, Sıfır Atık Hareketi ve diğer çevre projeleri hakkında bilgi veren Bakan Kurum, özellikle İzmir Körfezi’ndeki kirliliği vurgulamaktan geri durmadı. Su örneğini göstererek, “İzmir Körfezi’ndeki kirliliği, bu acı tablo karşısında tek bir açıklama dahi yapmayan siyasilere anlatmak için getirdim. Körfezimizde büyük bir çevre felaketi yaşanmakta, her saat başı binlerce balık ölmektedir” diye bildirdi.
Bakan Kurum, İzmir Körfezi’nde bulunan deniz suyu numunesinde atık su kaynaklı amonyak miktarının normal seviyelerden 50 kat daha fazla olduğunu, ayrıca oksijen seviyesinin sıfır olduğunu belirtti. Bu durumun, İzmir’in atık sularını arıtmayan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin pis sularını doğrudan Körfez’e dökmesi nedeniyle meydana geldiğini ifade etti. Kurum, mevcut yönetim anlayışının sorunun çözümü için şimdiye dek hiçbir adım atmadığını vurguladı.
“O KÖRFEZ BİR ZAHMET TEMİZLENECEK”
Bakan Kurum, İzmir Körfezi için orta ve uzun vadeli eylem planlarını çok yakında kamuoyuyla paylaşacaklarını açıkladı. Ayrıca, İzmir Körfezi’nin sahip olduğu potansiyeli heba etmeyeceklerini ve bu süreçte İzmir halkı adına gereken denetimi yapacaklarını belirtti. “Ben Çevre Bakanı olarak diyorum ki; bu Körfez bir zahmet temizlenecek. Büyükşehir Belediyesi görevlerini yerine getirecek” ifadesini kullandı.
Bakan Kurum, Emine Erdoğan’ın öncülüğündeki Sıfır Atık Hareketi kapsamında toplam 193 bin binada sıfır atık yönetim sisteminin kurulduğunu, bu sayede 60 milyon ton atığın geri kazanıldığını ve ekonomiye 185 milyar lira katkı sağlandığını dile getirdi. Ayrıca, 498 milyon ağacın kesilmesinin ve 5.9 milyon ton sera gazı salımının önlendiğini aktardı.
Bir diğer önemli projenin, Mapa-Şamandıra Projesi olduğunu belirten Kurum, bu projenin Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde pilot uygulama olarak başlayacağını açıkladı. Bu proje ile tekne ve yatların koylarda kontrollü bir şekilde kalmaları sağlanacak, deniz atıklarının deşarjı önlenecek ve deniz canlılarının korunması hedeflenecek.
“2053 NET SIFIR EMİSYON YOL HARİTAMIZI BAKÜ’DE AÇIKLAYACAĞIZ”
Kurum, iklim değişikliği konusundaki hedeflerini de gündeme getirdi. Türkiye’nin iklim politikalarını belirlediğini ve “2053 Net Sıfır Emisyon” hedefine doğru kararlı bir şekilde ilerlediklerini ifade etti. Bu yıl içerisinde İklim Kanunu’nun yürürlüğe girmesi için çalışmalara devam edeceklerini, ayrıca 2024-2030 İklim Değişikliği Azaltım Stratejisi ve Eylem Planı’nın hazırlıklarının sürdüğünü kaydetti. Bakan Kurum, 2053 Net Sıfır Emisyon hedefi yol haritasının bu yıl Bakü’de düzenlenecek COP29’da dünya kamuoyuna sunulacağını duyurdu. Ek olarak, 81 ilde İklim Değişikliği ve Uyum Koordin