İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremde 117 vatandaşın hayatını kaybetmesinin üzerinden 4 yıl geçti. Bu acı olayın bir benzerinin yaşanmaması için kapsamlı çalışmaların devam ettiği belirtildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Deprem Master Planı çalışmalarına hız kazandırdığını duyurdu.
Deprem Master Planı için yapı envanteri, depremsellik-tsunami araştırması ve mikrobölgeleme etüt çalışmalarının tamamlandığı ve güvenli bir kent için gerekli veriler elde edildiği belirtildi. Bu veriler entegre edilerek deprem etkisinde yapı-zemin etkileşiminin en gerçekçi şekilde analiz edileceği ifade edildi. Ayrıca deprem tehlike haritası ve yerleşime uygunluk haritalarının oluşturulacağı ve kıyıları etkileyebilecek tsunami tehlikesinin modelleneceği vurgulandı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, geçen eylül ayında 2024 İzmir Deprem Master Planı Çalıştayı’na ev sahipliği yaparak İzmir’in olası bir depreme hazırlanması için bilimin öncülüğünde tüm paydaşları bir araya getirdi. Depremle ilgili yol haritasının konuşulduğu çalıştayda, İzmir Deprem Master Planı’nı güncellemek için yeni bir yol haritası oluşturuldu. Bilim Kurulu ve Danışma Kurulu oluşturularak Deprem Master Planı’nın bir yıl içinde tamamlanması planlandı.
İzmir’de yaklaşık 906 bin yapı bulunuyor ve bunların yüzde 88’i 1999’daki Deprem Yönetmeliği öncesi yapıldı. Bu nedenle İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapı stoku çalışmaları kapsamında İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile protokol yaparak Bornova ve Bayraklı’da yaklaşık 100 bin binanın envanterini çıkardı. Ayrıca yapıların deprem sırasındaki davranışlarını belirlemek amacıyla bir kimlik belgesi oluşturuldu.
Depremsellik-Tsunami Araştırması ve Mikrobölgeleme Etüt Çalışmaları kapsamında İzmir’de önemli çalışmalar yürütülüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu çalışmaları ODTÜ, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile birlikte yürütüyor. Bu çalışmaların tamamlanmasıyla İzmir’in gelecekteki deprem riskleri ve olası tsunami senaryoları hakkında somut bilgiler elde edilecek.
Mikrobölgeleme çalışmalarının İzmir’in tamamına yayıldığı ve tüm ilçelerde tamamlanması hedefleniyor. 30 Ekim İzmir Depremi’nden en çok etkilenen Bornova ilçesinde yürütülen mikrobölgeleme çalışmalarının 2024 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Ayrıca İzmir’de kurulan Egeşehir Laboratuvarı’nda yapılan zemin analizleri, Türkiye’de ilk kez İzmir’de gerçekleştiriliyor. Laboratuvar, birçok deneyi başarıyla gerçekleştirmektedir.