İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması sonrasında, tepkiler Ramazan Bayramı boyunca devam etti. Bu süreçte, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) öğrencileri, İmamoğlu’nun gözaltına alınmasından ve yaşanan tutuklamalardan duydukları rahatsızlığı göstermek için bayramın ilk günü bir araya geldi. İzmir’in Konak ilçesinde bulunan Göztepe Gürsel Aksel Stadyumu önünde toplandılar ve buradan Karabağlar’daki Uğur Mumcu Parkı’na doğru yürüyüş gerçekleştirdiler. Yürüyüşün ardından oturma eylemi düzenleyerek basın açıklaması yaptılar.
BOYKOT ÇAĞRISI YAPILDI
Yapılan basın açıklamasında, gözaltı ve tutuklamalara karşı sert bir tepki gösterildi ve bunun yanı sıra ekonomik boykot çağrısı yapıldı. Öğrenciler, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) uyguladığı siyasi operasyonlara karşı başlattıkları direnişin meşru olduğunu vurguladılar. Açıklama metninde şu ifadeler kullanıldı: “Yıllardır içimizde büyüyen öfkemiz, son günlerde sokaklara taşmış durumda. Bu rejimin bizi sindirmesine kesinlikle izin vermeyeceğiz. Aynı zamanda öğrenciler olarak irademizi hiçbir şekilde kimseye teslim etmeye niyetimiz yok! Öfkemiz, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) belirlediği sınırlarla kısıtlanamaz. Miting ve konserlerde bir yere kadar sönümlenecek bir öfke değil bu. Öğrenciler olarak gerçekleştirdiğimiz eylemler ve yürüyüşler, sonuna kadar meşrudur ve haklıdır.”
ÖĞRENCİLERDEN BİRLİK ÇAĞRISI
Öğrenciler, basın açıklaması sırasında tüm diğer öğrencileri, işçileri ve halkı bir araya gelmeye davet etti. İzmir’deki tüm üniversitelerin, özellikle de Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’ndeki öğrencilere “Bir an önce okul içinde örgütlenmelerimizi güçlendirelim” çağrısında bulundular. Ayrıca, Ramazan Bayramı süresince devam eden hareketliliğin durmaması için çeşitli forumlar ve eylemlerle mücadelenin güçleneceği vurgulandı.
Eylemciler, gözaltına alınan ve tutuklanan arkadaşları için özgürlük talep ettiler. “Yiğit Canbolat, Vuslat Su, Umut Ulaş Salman, Berkcan Yüceer, Yağmur Gündoğan, ve Utku Özay gibi meşru mücadeleleri sebebiyle tutuklanan arkadaşlarımız için özgürlük istiyoruz” diyerek, hukuksuz tutuklamaların ve keyfi rejimin sert tutumuna karşı durduklarını belirttiler.
MAHİR ÇAYAN ANILDI
Açıklamanın ilerleyen bölümlerinde, 30 Mart 1972’de Kızıldere’de katledilen Mahir Çayan ve silah arkadaşları da anıldı. Öğrenciler, Mahir Çayan ve arkadaşlarının gösterdiği fedakârlıkları, umutları ve azimle mücadelenin önemini vurgulayarak bu mirası sürdürecekleri mesajını verdiler. Bu tarihi referans, katılanlar arasında daha güçlü bir bağ ve bir araya gelme isteği oluşturdu.
Eylemin sonunda ise, ekonomik boykota devam edilmesi çağrısı yapıldı. Boykot edilen markaların ve hizmetlerin kullanılmaması gerektiği vurgulanarak, mücadeleyi güçlendirmek için toplumun desteğinin şart olduğu belirtildi. Öğrenciler, bu desteğin sadece bireysel bir hareket değil, toplumsal bir dayanışma ile olabileceğini ifade etti.
Sonuç olarak, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğrencilerinin düzenlediği bu eylem, hem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasına