İzmir, Aralık 2023 ayında yağışlar açısından oldukça verimli bir dönem geçirirken, genel yağış ortalaması metrekarede 145,9 kilogram olarak ölçüldü. Bu yıl ise, İzmir’de aralık ayı yağış ortalaması metrekare başına 197,9 kilogram seviyesine ulaştı. Bu durum, 2021 yılından bu yana kaydedilen en yüksek yağış oranı olarak dikkati çekiyor. Ancak, bu artışın İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı’nın doluluk oranına çok fazla etki etmediği gözlemlendi. Barajın doluluk oranı 1 Aralık 2023 tarihinde yüzde 11,2 iken, ay sonunda ancak yüzde 12,29 seviyesine yükseldi.
TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi olan Prof. Dr. Doğan Yaşar, önümüzdeki yılın ilk iki ayı için güzel yağışların beklendiğini, ancak bunun barajları doldurması açısından yeterli olmayacağını vurguladı. Prof. Dr. Yaşar, “2025 yılı güzel yağışlı bir yıl olacağa benziyor. Ancak, ilk iki ayın oldukça soğuk geçeceği öngörülüyor. Bu yıl, son 50-60 yılın en sert kışını yaşayacağımız ifade ediliyor. Havanın bu kadar soğuması, yağış miktarını da azaltabilir. Aralık ayında yaşanan kıpırdanma, yeni yılda ciddi ve güzel yağışların olacağına işaret ediyor. Fakat bu yağışların barajları dolduracağı düşünülmemeli. Eğer nisan ayında doluluk oranı yüzde 25 seviyelerini görürsek, bu çok iyi bir sonuç olur. Aksi takdirde bu yıl önemli bir su sorunu yaşayacağız” şeklinde açıklamalarda bulundu.
‘ÇOK DAHA PAHALI SU KULLANACAĞIZ’
Yer altı kuyularındaki su kalitesine dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar, derine inildikçe suyun ağır metaller içerebileceği konusunda uyarılarda bulundu. “Doluluk oranının en fazla yüzde 25 olacağını düşünmekteyim ve bu durumda oldukça iyi bir oran olarak kabul edilebilir. Fakat, yeniden yer altına başvurmak zorunda kalacağız. Kuyuları zaten çok derinlemesine indirdik. Derine inildikçe hem daha fazla enerji tüketimi olacak hem de ağır metaller nedeniyle sağlık sorunları yaşanabilir. Bu metallerin temizlenmesi ve basılması da ayrı bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. İzmir, zaten suyun en pahalı olduğu illerden birisi ve bu nedenle çok daha pahalı su kullanmak zorunda kalacağız” dedi.
‘SUYU BİLİMSEL KULLANMAMIZ ŞART’
Prof. Dr. Yaşar, 2023 yılı için ciddi bir kuraklık uyarısında bulunarak, “Tahtalı Barajı’nın doluluk oranı daha önce 2008 yılında yüzde 2 seviyesine düşmüştü. 1970, 1992 ve 2008 yıllarındaki kuraklık ve yağış oranları bu yıl ile benzerlik göstermektedir. Nüfusun artışı, yeni su kaynakları bulma zorunluluğunu doğuruyor. Ayrıca, kayıp ve kaçak oranlarının minimize edilmesi gerekmekte. Artan nufusa, tarıma ve sanayiye su temin edilmesi büyük önem taşıyor. Suyu bilimsel bir şekilde kullanmalıyız. Barajlardan tarıma giden sularda yaklaşık yüzde 60 kayıp yaşanıyor. Arıtılmış suyun tarımda kullanılması kesinlikle sağlanmalıdır. Su var olduğu sürece, devletin varlığı da sürer” ifadelerini kullandı.