Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla bu yıl 22’ncisi düzenlenen Bursa Kitap Fuarı, İznik’in tarihi ve kültürel mirasına ışık tutan önemli bir söyleşiye ev sahipliği yaptı. Bu yılki fuar, Ataürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi Fuar Alanı’nda, Tüyap Fuarcılık Grubu ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile gerçekleştiriliyor. Fuarda binlerce kitapsever bir araya gelirken, yüzlerce yayınevi ve birbirinden değerli yazarlar, fuar boyunca kitap tutkunlarıyla buluşuyor.
12-20 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen bu etkinlik, yeni mekânında daha geniş ve modern bir atmosferde, katılımcılara kültür şöleni yaşatmayı amaçlıyor. Fuar süresince düzenlenen söyleşiler, edebiyat ve tarihseverlere önemli bilgiler sunuyor. Bu kapsamda ‘1. Konsil Toplantısının Hristiyanlar, İnanç Turizmi ve İznik İçin Önemi” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız’ın üstlendiği bu programda, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Ortodoks Kilisesi Metropoliti Yuakim Billis, Katolik İlahiyatçı Severin Hormann, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhammet Tarakçı ve İznik Gölü Bazilikal Kilise Kazı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin konuşmacı olarak yer aldı.
Söyleşide, İznik’in tarihi kimliğinin ve turizm potansiyelinin vurgulandığı anlarda, Başkan Mustafa Bozbey konuştu ve tüm katılımcılara verdikleri bilgiler için teşekkür etti. Başkan Bozbey, Bursa’nın tarihi ve kültürel farklılıklarla dolu bir şehir olduğuna dikkat çekti ve Bitinya’dan günümüze kadar birçok inancın ve yapının burada mevcut olduğunu belirtti. Özellikle İznik’in, Birinci Konsil’in toplandığı yer olarak öne çıktığını ifade eden Bozbey, bölgedeki kültürel varlıkların korunmasının önemine vurgu yaptı. İznik’te devam eden kazılar ve tarihi yapılar hakkında bilgi veren Başkan Bozbey, “İznik, Roma Tiyatrosu, Hisardere Nekropolü, çini fırınları, Su Altı Bazilikal Kilisesi ve tarihi surlarıyla pek çok esere ev sahipliği yapmaktadır. Bu yıl Birinci Konsil’in 1700. yılı dolayısıyla İznik’te birçok etkinlik gerçekleştirildi. Eserlerimizi geleceğe taşıma sorumluluğumuz var,” dedi.
Başkan Bozbey, Bursa’nın tarihi ve kültürel zenginliklerinin bir araya getirilmesi gerektiğine de değinerek, Akçalar bölgesinin tarihi mirasına dikkat çekti. Aktopraklık alanından bahseden Bozbey, bu bölgenin 8500 yıl öncesine dayanan bir geçmişe sahip olduğunu ve burada yürütülen çalışmalara da vurgu yaptı. Gölyazı’nın İznik’e yakın önemli bir tarihi ve kültürel birikime sahip olduğunu belirten Bozbey, bu alanda Nilüfer Belediyesi’nin yaptığı nekropol kazısının önemine dikkat çekti. 8500 yıl öncesinin eserleri ile Osmanlı dönemine ait eserlerin birlikte değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Bozbey, “Her bir eserin ayrı bir hikayesi mevcut, bunları bir bütün hâline getirmek zorundayız,” ifadesini kullandı.
Gelecek nesillere bu varlıkların aktarılması konusunda tüm vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşlarının üzerine düşeni yapması gerektiğini vurgulayan Bozbey, Bursa’nın tarihi birikimi ile İstanbul’a yakın bir konumda olduğunu ifade etti. Bir yandan pagan, Hristiyanlık ve Ortodoks izleri barındıran bir şehir olan Bursa’nın, diğer taraftan İslamiyet’in değerlerini de temsil edebileceğini söyledi.
Programın sonunda Başkan Mustafa Bozbey, katkılarından dolayı tüm konuş