1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. James Webb Teleskobu, Perseus Bulutu’nda 6 Başıboş Gezegen Keşfetti!

James Webb Teleskobu, Perseus Bulutu’nda 6 Başıboş Gezegen Keşfetti!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilim insanları, NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Kanada Uzay Ajansı (CSA) tarafından geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu (JWST) kullanarak Perseus Moleküler Bulutu’nda 6 “başıboş gezegen” keşfettiklerini duyurdu. JWST, 3 yıldır bu tür gözlemlerde bulunmaktadır ve Hubble Uzay Teleskobu’nun yerini almıştır.

Keşfedilen 6 “başıboş gezegen”, herhangi bir yıldıza bağlı olmayan gök cisimleridir. Bu gezegenler, Dünya’ya yaklaşık 960 ışık yılı uzaklıktaki Perseus Bulutu içinde, NGC 1333 bulutsusunda bulunmuştur. JWST’nin kızılötesi kameralarıyla görüntülenen NGC 1333, türbülanslı bir ortamda gaz ve toz birleşerek yıldız ve diğer gök cisimlerinin oluşumuna imkan tanımaktadır. Bu “başıboş gezegenlerin” Jüpiter’den büyük olduğu belirlenmiştir.

Araştırmada, keşfedilen “başıboş gezegenlerden” birinin kütlesinin Jüpiter’in 5 katı olduğu ve yaklaşık 1600 Dünya’ya eşit olduğu ortaya çıkmıştır. Bu gezegenin etrafındaki tozlu diskin bir yıldız oluşumunu andırdığı ve burada “mini gezegenler” oluşabileceği öne sürülmüştür. NGC 1333 içinde yeni doğan yıldızlar ve 5-10 Jüpiter kütlesinde gezegenlerin yanı sıra nadir görülen “kahverengi cüce” adı verilen bir gök cismi ve bir gezegen kütlesine sahip bir başka gök cismi de tespit edilmiştir.

“Kahverengi cüceler”, ne gezegen ne de yıldız olan, genellikle gezegenlerden daha büyük kütleye sahip ancak yıldızlar kadar kütle barındırmayan gök cisimleridir. Bu keşifler, gök bilimcilerin evrenin oluşumu ve gelişimi konusundaki anlayışlarını derinleştirmekte ve yeni bilimsel veriler sağlamaktadır. JWST’nin bu tür keşiflerle bilim dünyasına katkı sağlamaya devam etmesi beklenmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
James Webb Teleskobu, Perseus Bulutu’nda 6 Başıboş Gezegen Keşfetti!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin