1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Japonya’da Pirinç Kıtlığı Panik Yarattı: Fiyatlar Uçtu, Stoklar Eriyor!

Japonya’da Pirinç Kıtlığı Panik Yarattı: Fiyatlar Uçtu, Stoklar Eriyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Japonya, son 30 yılın en sıcak yazını yaşarken, ülke şimdi ciddi bir pirinç kıtlığı ile karşı karşıya. Pirinç stoklarının kritik seviyelere inmesi nedeniyle alışverişlerde sınırlamalar uygulanmaya başlandı. Ülkede pirinç satışlarına sınırlama getirilirken, internet üzerinden alışveriş yapanların alışverişleri de aniden iptal edildi. Üretimdeki düşüş, boş raflar ve yükselen fiyatlarla kendini gösterirken, hükümet halkı paniğe kapılmamaları konusunda uyardı.

Haziran ayında pirinç stokları, kayıtların tutulmaya başlandığı 1999 yılından bu yana en düşük seviyesine indi. Standart 5 kg’lık Japon pirinç çuvallarının fiyatı bir yıl öncesine göre yüzde 60’a varan bir artış göstererek yaklaşık 3 bin yen (21 dolar, 715 TL) oldu. Hükümet yetkilileri Japonya’daki gıda sisteminin dayanıklılığını yeniden değerlendirdiklerini belirtti.

Japonya’nın artan yabancı ziyaretçi sayısı, pirinç tüketimini artıran faktörlerden biri oldu. Turistlerin artan harcamaları ve yabancıların pirinç taleplerinin yükselmesi, ülkedeki pirinç kıtlığını artırdı. Ayrıca, 2023 yılı pirinç hasadından elde edilen genel verim ortalamaya yakın olsa da, şiddetli yağmur ve yoğun sıcaklık mahsulün çoğunu satılamaz hale getirdi. Üretim yapılan toplam arazinin miktarının azalması da kıtlığı artıran etmenlerden biri olarak öne çıktı.

Financil Times’ın uzmanlardan aktardığı bilgilere göre, bu yazın mahsulünün hasat edilip önümüzdeki haftalarda mağazalara girmeye başlamasıyla süpermarket raflarında rahatlama bekleniyor. Ancak uzmanlar, bu rahatlamanın geçici olabileceğini ve önümüzdeki yaz yine kıtlık yaşanabileceği konusunda uyardı. Japon hükümetinin çiftçilere tarlalarını nadasa bırakmaları için sübvansiyon sağlaması da önümüzdeki yıl yaşanabilecek kıtlığın önüne geçebilmek amacıyla alınan önlemler arasında yer alıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Japonya’da Pirinç Kıtlığı Panik Yarattı: Fiyatlar Uçtu, Stoklar Eriyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin