Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Akca, bina yapıları üzerinde yapılan basit müdahalelerin, uzun vadede büyük riskler doğurabileceğini vurguladı. Akca, “Bağlandığı elemanda bir zarara sebep olduysa yarın başka bir olumsuz koşul, örneğin bir deprem, meydana geldiğinde binanın daha fazla hasar görme riski artacaktır” dedi.
Güngören’de, Abdurrahman Nafiz Gürman Mahallesi’nde 1970 yılında inşası tamamlanan 10 katlı bir binanın 1’inci katına kaçak balkon yapıldığı tespit edilmiştir. Binadaki diğer dairelerin balkonları düşündürücü bir şekilde metal borularla desteklenmiş durumda. Dr. Akca, bu tür kaçak yapılarla ilgili olarak, “Kaçak çıkmalar, kolon ve döşeme kesimleri gibi müdahaleler, daha büyük hasarlara yol açabilir. Bunlar ilk bakışta basit görünebilir, ancak yapıldığı yere ve ona nasıl bağlandığına bağlı olarak sonuçları değişir. Kolon elemanına yapılan müdahaleler, yerel hasarlara neden olabilir” şeklinde uyarılarda bulundu.
Bunun üzerine, kaçak balkon durumu Güngören Belediyesi’ne şikayet edildi. Belediye yetkilileri, sosyal medya üzerinden yapılan duyurular ışığında yapılan tespitler neticesinde, binanın 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olmayacağı söylemleri üzerine, yakın zamanda bu tür imalatların yapılmadığını belirtti. Belediye, binaya statik tahkikat yapıldığını ve yapılan incelemelere göre 6306 sayılı kanun kapsamında gereken işlemlerin başlatılacağı bilgisini paylaştı. Gelecek rapor doğrultusunda gerekli önlemlerin alınacağını açıkladı.
‘ÇOK BASİT BİR ŞEY İÇİN ALINAN BÜYÜK BİR RİSK’
Dr. Abdullah Akca, bireylerin bu tür müdahalelerin potansiyel tehlikelerini göz ardı etmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Bir bina yüzlerce ton ağırlığında olsa da ve bu yapılan müdahaleler küçük görünebilir. Ancak, bu tür değişiklikler kolon veya kirişler üzerinde hasar oluşturabiliyor. Böyle bir durumda, deprem anında yapıdan daha fazla zarar görebiliriz” ifadelerini kullandı. Akca, diğer ülkelere bakıldığında, deprem sonrası ev sahiplerinin yaşadıkları sıkıntıları anlattığını ekledi. “Bazen sadece bir çatlak nedeniyle binalar ağır hasarlı ilan edilip yıkılmak zorunda kalıyorlar ve insanlar evlerinde kalamayıp sokaklarda yaşıyorlar” diye ekledi.
‘BALKONLARI PLASTİK DOĞRAMA İLE KAPAMAK İMAR KANUNUNA AYKIRI’
Kaçak yapılan balkonların çökmesini engellemek adına eklenen boruların binaya ekstra yük oluşturabileceğinin altını çizen Akca, “Balkon kapatılma işlemleri, imar hukukuna aykırıdır. Bu yüzden bu tür işlemler için gerekli izinlerin alınması gerekir” dedi. Ayrıca, insanların bu tür değişiklikleri yaparken nasıl bir risk aldıklarını da değerlendirmeleri gerektiğini bildirdi. Bu tür boruların, herhangi bir destek sağlamadığını, yalnızca mevcut durumu korumuş olduğunu ve güçlü bir yapının temellendirilmeksizin eklenen boruların tehlikelerini göz ardı etmemeleri gerektiğini belirtti.
‘MİMARİ DÜZENLEMESİ YAPILMASI GEREKİR’
Dr. Akca, vatandaşlara yönelik olarak imar hukuku gereğince yapılan değişiklikler için gerekli izinlerin alınması gerektiğine vurgu yaptı. “Bina hakimleri kat maliklerinin çoğunluğu ile bir araya gelmeli ve herhangi bir değişiklik yapıldığında bunun gözetimini sağlamalıdır” dedi. Bu tür projelerin belirsizliğine dikkat çeken Akca, bunun hem maddi bir yük hem