1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kaçak Telefon Oranı Yüzde 35’e Ulaştı!

Kaçak Telefon Oranı Yüzde 35’e Ulaştı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş İnsanları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, Türkiye’deki cep telefonları pazarında yüksek vergi oranları ve taksit sayısı kısıtlamalarının kayıtdışılığı artırdığını ifade etti. Ülkemizde, ekonomik kriz süreci nedeniyle yaşam standartlarının zayıfladığı belirtiliyor. Vergi oranlarındaki artış ve sınırlı taksit imkanları, vatandaşların teknoloji ürünlerine erişimini oldukça zorlaştırmış durumda.

Üretim hacminin düştüğü Türkiye’de cep telefonları gibi önemli teknoloji ürünlerine ulaşım oldukça kısıtlandı. Özellikle temel ihtiyaç alanlarından ulaşıma, ulaşımdan teknoloji ürünlerine kadar her kalem, artan maliyetler nedeniyle vatandaşlar için zorlayıcı hale geldi.

KAÇAK TELEFON ORANI REKOR KIRDI

Turnacı, BloombergHT’ye yaptığı açıklamada, Türkiye’de kayıtdışı cep telefonu oranının yüzde 35 gibi endişe verici bir seviyeye ulaştığını kaydetti. Yüksek vergilerin uygulandığı iletişim sektöründe istihdam gelişiminin de zorlaştığını vurgulayan Turnacı, “Eğer vergi oranları normalleşirse, kayıtdışılık azalır ve böylece devletimizin gelirleri artar,” şeklinde konuştu. Ayrıca, Türkiye’de sunulan altyapı hizmetlerinin diğer ülkelere kıyasla geride kalmaması gerektiğini, yatırımların uluslararası rekabete uygun seviyede olması gerektiğini vurguladı. Uydu ve mobil iletişim teknolojilerinin yanı sıra 5G ve 6G geçiş teknolojileri gibi konularda da yatırımların artırılması gerektiğini belirtti.

3 MİLYONU KAÇAK GELİYOR

Cep telefonları pazarında yüksek vergi oranlarının ve taksit kısıtlamalarının etkilerini değerlendiren Turnacı, bu durumun kayıtdışılığa neden olduğunu belirtti. Yıllık cep telefonu pazarı satışlarının 10 ile 12 milyon adedin üzerinde olduğunu, kayıtdışı telefon sayısının ise 3 ile 3.5 milyon adet arasında değiştiğini ifade etti. Yüksek vergi oranlarının kayıtdışılığı artırırken, sektörün gelişimini de olumsuz yönde etkilediği ve istihdam oluşturulmasına engel olduğu iddialarını dile getirdi.

Turnacı, “Makul vergilerle sağlıklı bir ticaret ortamı oluşturulması gerekiyor,” diyerek ekledi; “E-ticaret ve reklamcılık gibi birçok sektör, mobil cep telefonları aracılığı ile büyük bir ekonomi meydana getiriyor. Toplam ithalatta payı yüzde 1’in altında olan bu sektöre yüksek vergi yükleri getirmek, ithalat sorununu çözmek için sağlıklı bir yaklaşım değildir. Vatandaşa makul vergilerle hizmet ederek, devlet gelirlerinin artırılmasına yönelik etkili yöntemler geliştirilmelidir.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kaçak Telefon Oranı Yüzde 35’e Ulaştı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin