1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Kadıköy’de Eşya Boşaltılırken Keşfedilen Robdöşambrın Sıradışı Serüveni!

Kadıköy’de Eşya Boşaltılırken Keşfedilen Robdöşambrın Sıradışı Serüveni!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadıköy Moda’da bulunan bir evde fark edilen robdöşambr, mirasçıları tarafından antikacıya teslim edildi. Antikacı, eserin önemini fark ederek ünlü modacı Cemil İpekçi ve akademisyenlerle görüşme yaptı. Daha sonra eser, koleksiyoner Şadiye Ulusoy tarafından analiz için enstitüye götürüldü.

İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü’nde Taşınabilir Kültür Varlıkları Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı’na getirilen robdöşambrın malzeme tayini ve iplik analizleri Prof. Dr. Hülya Tezcan danışmanlığında Doç. Dr. Meral Özumay tarafından gerçekleştirildi.

Çalışmalar sonucunda robdöşambrın kullanılan malzeme ve boyar maddenin sentetik olduğu tespit edildi. Sonuçlar eser sahibi Ulusoy’a sunuldu.

Laboratuvar ekibinden konservatör Elif Sıla Mollaalioğlu, robdöşambrın belgeleme sürecinin fotoğraflama, visual analizler ve mikroskobik analizlerden oluştuğunu belirtti. 6 aylık bir sürecin ardından eserin tamamlanmasının sağlandığını söyledi.

Boyama Laboratuvarı yürütücüsü Benan Bayram ise doğal boyama laboratuvarında çalıştıklarını ve robdöşambrın doğal boyayla renklendirildiğini belirtti. Restorasyon sürecinin tamamlanmasının ardından eserin bütünlendiğini açıkladı.

Olgunlaşma Enstitüsü’nde çalışan Kübra Kılınç ise farklı ipeklerle yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek eserin özel olduğunu ve Abdülhamid’e ait olduğu söylentilerini paylaştı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kadıköy’de Eşya Boşaltılırken Keşfedilen Robdöşambrın Sıradışı Serüveni!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin