AHENK BEYAZIT- Kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddetin küresel boyutları üzerine hazırlanan rapor, bu konunun ne denli vahim bir hal aldığını gözler önüne seriyor. Raporda, 2023 yılı itibarıyla dünya genelinde 85 bin kadının ve kız çocuğunun kasten öldürüldüğü belirtiliyor. Bu cinayetlerin %60’ı, yani yaklaşık 51 bin 100’ü, partner ya da aile üyeleri tarafından gerçekleştirildi. Verilere göre, her gün 140 kadın veya kız çocuğu, partneri ya da yakın bir akrabası tarafından yaşamını yitiriyor. Bu, her 10 dakikada bir kadın cinayetinin işlendiği anlamına geliyor. 2023 yılında Afrika, partner ve aile kaynaklı kadın cinayetlerinde en yüksek oranı kaydeden bölge oldu. Afrika’da her 100 bin kadından 3’ü bu şekilde hayatını kaybederken, ardından Amerika kıtası ve Okyanusya geliyor. Avrupa ve Amerika’da ise, ev içindeki şiddet vakalarının büyük kısmı partnerler tarafından işleniyor.
‘Daha fazla sorumluluk’
BM Kadın Birimi İcra Direktörü Sima Bahous, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenebilir bir sorun olduğunu belirterek, bu konuda güçlü bir mevzuat oluşturulması gerektiğini vurguladı. Bahous, geliştirilmiş veri toplama mekanizmalarının yanı sıra, daha fazla hükümet sorumluluğu ve sıfır tolerans kültürü oluşturulmasını da talep etti. 2025 yılında Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’nun 30. yıldönümüne yaklaşırken, dünya liderlerinin acil bir şekilde harekete geçmesi, yeniden taahhütte bulunması ve bu sorunun çözümü için gerekli kaynakları sağlaması gerektiğini ifade etti.
‘Güç dengesizlikleri’
BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi İcra Direktörü Ghada Waly, raporu değerlendirirken failleri sorumlu tutan güçlü bir ceza adaleti sisteminin önemine dikkat çekti. Waly, hayatta kalanların güvenli bir şekilde rapor verebilmeleri için gerekli sistemlerin oluşturulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, toplumsal cinsiyet önyargılarının, güç dengesizliklerinin ve zararlı normların ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı. Bu yılki 16 Günlük Aktivizm Kampanyası’nın başlangıcında, kadınların hayatlarını korumak adına harekete geçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Her cana bir fidan
Antalya’nın Demre ilçesinde, ülke genelinde bu yıl öldürülen kadınların isimleri, zeytin fidanlarına verildi. Fidan dikme töreninde söz alan Demre Belediyesi Başkanı Fahri Duran, “Her fidan, bir canın anısını yaşatacak,” dedi. Bu etkinlik, toplumda kadın cinayetleri konusunda bir farkındalık yaratmayı amaçlıyor.
Ataerkiye karşı ‘Nöbetteyiz’
‘Yanındayız Derneği’ tarafından her yıl gerçekleştirilen “Nöbetteyiz” eylemi, bu yıl Maçka Sanat Parkı’nda yapıldı. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında, Şişli Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen bu etkinlikte, dernek üyeleri yanı sıra UN Women ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu temsilcileri de yer aldı. Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, kadınların eşitlik arayışında erkekler olarak üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmeleri gerektiğini vurguladı. Yanındayız Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selen Okay Akçalı da, kadınların hak ve adalet taleplerinin önemine değinerek, kadına yönelik şiddetin bir erkeklik sorunu olduğunu ifade etti. Akçalı, erkeklerin ataerkiye karşı eşitlik mücadelesine katılmaları gerektiğini belirtti.