1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Kadın Kooperatifleri Depremden Güçlenerek Çıkıyor

Kadın Kooperatifleri Depremden Güçlenerek Çıkıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD), 2023 yılının Şubat ayında meydana gelen Kahramanmaraş Depremleri sonrasında oluşturduğu bir projeyle, deprem bölgesindeki kadın istihdamına katkıda bulunmayı ve kadın emeği ile üretilmiş ürünlerin uluslararası pazarda tanıtımını gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Proje, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde kadın girişimcilerin desteklenmesini hedefleyen Halkbank tarafından da aktif olarak desteklenmektedir.

Projenin fikir sahibi ve uluslararası pazarlama ağını geliştiren kişi ise Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin geçmiş dönem başkanlarından Ahmet Nakkaş‘tır. Bu girişim, bir başka önemli kuruluş olan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nun desteğiyle hayata geçirilmektedir. Proje, hem yerel kadınları desteklerken hem de geleneksel el sanatlarını yaşatmayı hedeflemektedir.

Proje çerçevesinde, depremden etkilenen dört şehirde kurulmuş olan halı dokuma tezgahlarında, geleneksel Türk halıları ve Türkiye’nin dört başarılı sanatçısının her bir şehre özel tasarladığı dört özel halı dokunmaya başlamıştır. Bu proje, kadınların iş gücüne katılımını artırmanın yanı sıra, üretilen halı ve kilimlerin dünyaca ünlü uluslararası tekstil markalarından gelen siparişler ile desteklenmesini sağlamayı hedefliyor.

FAO, proje için malzeme ve teknik destek sağladı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), kadın kooperatiflerine yönelik olarak “Kooperatif Destek Programı” çerçevesinde projeye önemli bir destek sunmaktadır. Projede yer alan kadın kooperatiflerine sağlık ve teknik destek sağladığını vurgulayan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, bu projeye olan katkılarının detaylarını aktarmıştır.

Dr. Selışık, “Geleneksel el sanatlarının önemli bir parçası olan halı dokumacılığında kullanılan saf yün ipini kooperatiflere gönderdik. Ayrıca, FAO uzmanlarımız ‘Kooperatifler için Dijitalleşme Araçları ve Stratejileri, Kooperatiflerde İş Modeli Döngüsü, İş Planı ve Pazarlama Planı Hazırlama’ gibi eğitimler düzenleyerek kooperatiflerin sürdürülebilirliğini artırmayı hedefledik,” ifade etmiştir. Bu eğitimlerin kooperatiflerin stratejik hedeflerini belirlemelerine, kaynaklarını daha verimli kullanmalarına ve pazar paylarını artırmalarına katkıda bulunacağına inanmaktadır.

Dr. Selışık ayrıca, “Yerelde kadınların liderliğinde kurulan bu kooperatifler sayesinde, kadınlar birlikte üreterek güçlenmekte ve kaynaklarıyla ihtiyaçlarına ortak çözümler üretmektedirler. Sadece kooperatif üyesi kadınlar değil, aynı zamanda yerel topluluklar da güçleniyor. Bu projeye olan katkılarımızla, deprem bölgesindeki kadınların hayata yeniden tutunmalarını sağlamaktan mutluluk duyuyoruz,” diyerek projenin önemine dikkat çekmiştir.

Sonuç olarak, TİKAD’ın koordinesinde yürütülen bu proje, toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyerek kadınların ekonomik bağımsızlıklarını artırmayı ve sürdürülebilir bir istihdam modeli oluşturarak bölge kalkınmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kadın Kooperatifleri Depremden Güçlenerek Çıkıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin