1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Kadına Şiddetle Mücadelede Yeni Yasal Düzenlemeler

Kadına Şiddetle Mücadelede Yeni Yasal Düzenlemeler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanı sıra AK Parti İstanbul Milletvekili Hulki Cevizoğlu’nun başkanlığında toplandı. Komisyon Başkanı Cevizoğlu, Türkiye’de son 23 yıl içinde kadına karşı şiddet ve ayrımcılıkla mücadelenin temel kanunlarda reform niteliğindeki yasal düzenlemelerle desteklendiğini vurguladı. “Mevzuatımız ‘şiddete sıfır tolerans’ prensibiyle yeniden yapılandırılmıştır. Kurumlarımızda bu konudaki çalışmalar hız kesmeden devam etmektedir. Yasal değişikliklerin toplumsal yaşama yansıması ve uygulayıcıların tutumu oldukça önemlidir. Amacımız, şiddetsiz bir toplum oluşturmaktır” ifadelerini kullandı.

Komisyon toplantısında, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kadına yönelik şiddetin insan onuruna yapılmış en çirkin saldırı olduğunu belirtti ve şiddetin her türünün reddedilmesi gerektiğini vurguladı. Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kadına şiddet insanlığa ihanettir” sözüne atıfta bulunarak, kadına yönelik şiddeti sadece bireylere değil, topluma ve aileye yönelik bir ihanet olarak değerlendirdiklerini ifade etti. Ayrıca, kadına karşı şiddeti haklı çıkaran hiçbir bahaneyi kabul etmediklerini ve bu tür savunmaları güçlü bir şekilde reddedeceklerini de sözlerine ekledi.

Türkiye’de kadına yönelik şiddetle mücadele amacıyla hem anayasal hem de yasal düzeyde pek çok düzenlemeye gidildiğini ifade eden Bakan Tunç, 2012 yılında yürürlüğe giren 6284 sayılı kanunun, şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi içerisinde bulunan kadınlar ve çocuklar gibi grupların korunmasını hedeflediğini belirtti. Ayrıca, Adalet Bakanlığı bünyesinde 2020 yılında kurulan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığı sayesinde adli süreçteki mağdurların korunması için önemli bir kurumsal yapı oluşturulduğunu ifade etti. Tunç, 6284 sayılı kanun çerçevesindeki tedbirleri uygulamak için her adliyede tedbir mahkemeleri oluşturulduğunu ve bu mahkemelerin özellikle büyük şehirlerde etkin bir şekilde çalıştığını açıkladı.

Hükümetin kadına yönelik şiddetle ilgili suçlarda ceza oranlarını artırdığına dikkat çeken Tunç, ‘töre saikiyle’ kasten öldürme suçunu, Türk Ceza Kanunu’nda en ağır ceza olan ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası’ şeklinde düzenlediklerini belirtti. Ayrıca, cinsiyet ayrımcılığını suç haline getirdikleri de ifade edildi. 2005 yılında yürürlüğe giren yeni Ceza Muhakemesi Kanunu ile cinsel saldırı mağdurlarına, baro tarafından avukat talep etme hakkı tanındığını, 2014 yılında ise cinsel dokunulmazlıkla ilgili suçların cezalarının ve infaz oranlarının artışa gittiğini belirtti.

Bakan Tunç, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na 8 Mayıs 2024 tarihinde yapılacak kapsamlı sunum ile istişarelerde bulunacaklarını açıkladı. Bu istişareler sonucunda elde edilen çıktıları dikkate alarak, 2024-2028 yıllarını kapsayan Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin hazırlandığını söyledi. Bu belge, kadın haklarının korunmasına yönelik yeni uygulamalar, kadına karşı şiddetle etkin mücadele ve kadınların adalete erişiminin güçlendirilmesine yönelik hedefleri içerecek. Tunç, bu konuların tüm paydaşların görüşlerini alarak detaylandırıldığını ve önemli çıktılar elde edildiğini vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kadına Şiddetle Mücadelede Yeni Yasal Düzenlemeler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin