1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Kadınların Soyadı Hakkı İçin CHP Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’tan Çağrı: “Evlendik Diye Nüfus Kaydımız Neden Değişsin?”

Kadınların Soyadı Hakkı İçin CHP Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’tan Çağrı: “Evlendik Diye Nüfus Kaydımız Neden Değişsin?”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, kadınların evlendikten sonra soyadlarını tek başına kullanabilmeleri ve kütük kayıtlarının değişmemesi için kanun teklifi verdi. Kadınların evlendikten sonra kütüklerinin taşıması uygulamasının sona erdirilmesini isteyen Kılıç, “Birçok alanda eşitsizliği dibine kadar hisseden biz kadınlar eşlerimizin hemşehrisi değil eşitiyiz. Evlendik diye nüfus kaydımız neden başka bir ile geçsin” dedi.

Kılıç, hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Anayasa Mahkemesi’nin kadının kocasının soyadını taşımasını zorunlu kılan yasayı iptal ettiğini anımsatan Kılıç, gerekli düzenlemenin yapılmasını istedi.

Anayasa Mahkemesi kararını hatırlatan Kılıç, “Madde iptal edildi ama kadınlar hala hukuksuz bir şekilde kocalarının soyadlarını taşımaya zorlanıyorlar” diyerek, bu durumun iktidar tarafından yeni bir düzenleme yapılmamasından kaynaklandığını belitti.

Kılıç, “Bunun yanında evlendikten sonra kadın eşin kütüğü de erkek eşin kütüğüne geçiyor. Bir erkek evlenirken soyadını değiştirmek zorunda değilken; kadın evlenirken soyadını değiştirmek zorunda. Bir erkek evlenirken kütüğünü taşımak zorunda değilken, kadın evlenirken kütüğünü taşımak zorunda. Böyle eşitsiz bir uygulama olamaz. Bu uygulamalar kadını yok sayan; kadına, bu zamana kadar yaşadığın emanet bir hayattı şimdi onu yeni sahibine teslim ediyoruz demekten başka bir şey değildir” şeklinde konuştu.

Kadınların kimliğini erkeğin mülki bir hakkı gibi gören düzenlemelerin değiştirilmesi gerektiğini belirten Kılıç, “Bütün milletvekillerinden ve kamuoyunun bu konuda desteklerini bekliyorum” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kadınların Soyadı Hakkı İçin CHP Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’tan Çağrı: “Evlendik Diye Nüfus Kaydımız Neden Değişsin?”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin