1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kamuda Taşıt Saltanatı: Havadaki Saltanatı Geçti! Uçak ve Helikopterlere Harcanan Kira 14 Milyar TL’yi Aştı!

Kamuda Taşıt Saltanatı: Havadaki Saltanatı Geçti! Uçak ve Helikopterlere Harcanan Kira 14 Milyar TL’yi Aştı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kamuda yaşanan taşıt saltanatı, halk arasında büyük tepkilere neden olmuştur. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı resmi verilere göre, asıl saltanatın havada sürdüğü ortaya çıkmıştır. 2021 yılına kadar kamu kaynakları ağırlıklı olarak kiralanan taşıtlara harcanırken, 2021’den itibaren uçak ve helikopterlere ödenen kira paralarının kara taşıtlarını geçtiği görülmektedir. Bu yılın ilk 8 ayında kiralık kara taşıtlarına 2.7 milyar, hava taşıtlarına ise 3.5 milyar lira ödendi.

Cumhurbaşkanlığı sistemine geçildiği 2018 yılında, kamunun kullanımı için özel sektörden kiralanan kara taşıtlarına 549 milyon lira, hava taşıtlarına ise 280 milyon lira kira parası ödenmiştir. 2019 yılında, kiralık kara taşıtlarının faturası 565 milyon, hava taşıtlarının kirası da 286 milyon lira civarında gerçekleşmiştir. 2020 yılında kiralık kara taşıtlarının faturası bir önceki yıla benzer şekilde 565 milyon lirada kalmış, ancak hava taşıtlarına ödenen kira parası yüzde 42.7 oranında artarak 408 milyon lirayı geçmiştir.

Taşıt saltanatının karadan havaya geçişi, 2021 yılında zirveye ulaşmıştır. Bu dönemde, kara taşıtlarına ödenen kira parası 552 milyon liraya düşerken, hava taşıtlarına akıtılan para 1.2 milyar lirayı aşmıştır. Kara taşıtlarının kira parasını katlayan hava taşıtları için 2022’de 2.8 milyar, 2023’te ise 5.6 milyar lira kira ödenmiştir.

Kiralamalarda 2024’ün ilk 8 ayında da hava araçları öne çıkmış ve hava taşıtlarının kira faturası 3.5 milyar lirayı aşarak kiralık kara taşıtlarını geride bırakmıştır. Cumhurbaşkanlığı sistemine geçildiğinden beri uçak ve helikopterlere ödenen kira parası da 14 milyar lirayı aşmıştır. Bu veriler, kamuda taşıt saltanatının havadaki boyutunun, kamu kaynaklarının büyük bir kısmının uçak ve helikopter kiralama işlerine harcandığını göstermektedir. Gelecekte bu konuda daha tasarruflu ve şeffaf bir politikanın izlenmesi gerekebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kamuda Taşıt Saltanatı: Havadaki Saltanatı Geçti! Uçak ve Helikopterlere Harcanan Kira 14 Milyar TL’yi Aştı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin