1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Karabağlar’da Üreten Kütüphaneler Paneli Yapıldı

Karabağlar’da Üreten Kütüphaneler Paneli Yapıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2025 yılı itibarıyla düzenlenen 61. Kütüphane Haftası çerçevesinde, Karabağlar Belediyesi ile Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD) İzmir Şubesi iş birliği içerisinde “Üreten Kütüphanelerin Bilinmeyen Dünyası” başlıklı bir panel gerçekleştirmiştir. Bu etkinlik, İzmir’in Karabağlar ilçesinde bulunan Yıldız Kenter Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki Konferans Salonu’nda anlamlı bir katılımla yapılmıştır.

İZMİR (İGFA) – Panelin moderatörlüğünü üstlenen TKD İzmir Şube Başkanı Hatice Gümüş, etkinliğin başlangıcında kütüphanelerin toplumdaki rolü ve işlevlerinden bahsetmiştir. Bu panel, özellikle çocuk kütüphanelerinin eğitimdeki kritik rolüne odaklanmış, teknolojik dönüşümün kütüphaneler üzerindeki etkilerini, çocuklara kitap sevgisini kazandırmanın yollarını incelemiştir. Kütüphanelerin yalnızca kitap okuma alanları olmadığı, aynı zamanda yaratıcılığı teşvik eden, üretim ve özgüven gelişimini destekleyen yaşam alanları olarak önem arz ettiği vurgulanmıştır.

KONUŞMACILAR, ÇOCUK KÜTÜPHANELERİNİN GELECEĞİNİ ANLATTI

Panele katılan konuşmacılardan biri olan Dr. Nilay Cevher, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nden bir öğretim üyesidir. Dr. Cevher, çocuk kütüphanelerinin çocukların gelişimindeki rolünü detaylı bir şekilde açıklamış ve “Çocuklarımızı hata yaparak öğrenebilecekleri ortamlarda büyütmeliyiz,” diyerek halk kütüphanelerinin önemi üzerinde durmuştur. Ücretsiz ve herkese açık yapıları sebebiyle halk kütüphanelerinin bilgiye erişimde sağladığı eşit fırsatlar, onun sözlerinde özel bir yere sahip olmuştur. Ayrıca, Yıldız Cevher, yapay zekanın gelişmesine rağmen kütüphanelerin her zaman var olacağını ifade ederek, sanat atölyeleri ve yazarlık etkinlikleri gibi üretici faaliyetlerin artırılması gerektiğini de vurgulamıştır.

Panelin bir diğer önemli konuşmacısı İzmir Goethe Enstitüsü Kütüphane Müdürü Emel Zorluer, kütüphanenin sunduğu eğitim projeleri hakkında bilgi vermiştir. Zorluer, özellikle 8-12 yaş grubundaki çocuklar için oluşturulan “Kinderuni Projesi”ni tanıtmıştır. Proje, çocuklara yönelik çevrim içi içeriklerin ve eğitici materyallerin sağlanmasını hedeflemektedir. Yine panelde yer alan Zikzak Grup Kurucusu Yusuf Çağlayan, “Üreten Çocuk Kütüphaneleri” başlıklı sunumunu gerçekleştirerek, 45 bin çocukla surduğu eğitim çalışmalarını paylaşmıştır. Çağlayan, “Hayal bilgisi” adını verdiği yaklaşımıyla kitapları bir araç olarak kullandığını ve çocuklarla “İzle, oku, düşün, derinleş ve tartış” aşamaları üzerinden bir eğitim süreci yürüttüğünü belirtmiştir.

Panelin sonunda, katılımcılara teşekkür edilerek, sertifikalar takdim edilmiştir. Bu ödüller, Karabağlar Kent Konseyi Başkanı İbrahim Yılmaz ve Karabağlar Belediye Meclis Üyesi Ömer Öktem tarafından verilmiştir. Böylece toplantı, sadece bilgi paylaşımı değil, aynı zamanda katılımcılar için bir motivasyon kaynağı olmuştur.

Panelde tüm konuşmacılar, kütüphanelerin güncel şartlarda nasıl daha etkili ve işlevsel olabileceği konusunu tartışmayı hedeflemişlerdir. Çocuk kütüphanelerinin özellikle eğitim hayatında sağladığı imkanların yanı sıra, bireylerin sosyal yaşantısına olan katkıları üzerinde durulmuştur. Eğitimcilerin, kütüphaneleri sadece bir bilgi merkezi olarak görmekle kalmayıp, çocukların yaratı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Karabağlar’da Üreten Kütüphaneler Paneli Yapıldı
Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.