Doğu Karadeniz bölgesinde deniz suyu sıcaklığında yaşanan artış, özellikle hamsi gibi balık türlerini olumsuz etkilerken, balıkçıların denize bıraktıkları ağlardan kopan ve deniz ekosistemini tehdit eden ‘hayalet ağlar’ da giderek büyüyen bir sorun haline gelmektedir. Bu duruma karşı Türkiye, Romanya, Bulgaristan ve Gürcistan’daki üniversiteler ortaklaşa bir proje geliştirerek harekete geçmişlerdir. AB destekli ‘Karadeniz’i Sessiz Katillerden Koruyalım’ adlı proje kapsamında, deniz bilimcileri ve akademisyenler çalışmalarına başlamıştır. Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi proje ortağı olmuş ve projenin liderliği Romanya tarafından üstlenilmiştir.
Proje kapsamında, seçilmiş kıyı bölgelerinde hayalet ağların tespit edilmesi, haritalanması ve 8 ton ağın denizden geri toplanması veya geri dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Proje koordinatörü Prof. Dr. Coşkun Erüz, projenin 18 ay süreceğini ve 480 bin avro bütçeye sahip olduğunu belirtmiştir. Hedeflenen, denizde terk edilmiş ve canlılara zarar veren ağların denizden uzaklaştırılması ve deniz ekosistemini korumaktır.
Deniz dibinde kalan ağların, deniz canlılarını öldürdüğüne vurgu yapan Prof. Dr. Erüz, proje adının ‘Karadeniz’i Sessiz Katillerden Kurtaralım’ olduğunu çünkü bu ağların istem dışı olarak balık öldürmeye devam ettiğini belirtmiştir. Ağların tonlarca ağırlıkta olabildiğini ve deniz ekosistemi için büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etmiştir. Proje kapsamında, deniz atıklarının haritalanması ve geri dönüşüm çalışmalarının yapılacağı ve halkın bilgilendirileceği belirtilmiştir.
Terk edilmiş ağların balıklar için bir tuzak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erüz, balıkların bu ağlara takılarak öldüğünü ve denizin dibinde de tehlike oluşturduğunu belirtmiştir. Proje ile amaçlanan, Karadeniz’i kirlilikten koruyarak deniz ekosistemini temizlemek ve balıkçılarla iş birliği yaparak bu soruna çözüm bulmaktır. Bu proje sayesinde Karadeniz’de hayalet ağların etkileri azaltılarak deniz ekosistemi korunmaya çalışılacaktır.