Türkiye’nin en büyük ikinci hidroelektrik santrali olan Karakaya Barajı, şu anda büyük bir rehabilitasyon sürecinden geçiyor. Özellikle barajın birinci ünitesi için yapılan 85 tonluk türbin çarkı yenileme işlemi, tam 40 yıl aradan sonra gerçekleştirildi. Bu türbin rehabilitasyon işlemleri, diğer ünitelerde de devam etmekte olup tüm işlemlerin 2028 yılında tamamlanması planlanmaktadır.
ANKARA (İGFA) – Mart ayı içinde, başarılı bir şekilde elektrik üretmeye başlayan türbin, toplamda 310 MW güç üretebilme kapasitesine sahip olup, yüzde 95 verimlilik oranına ulaşmıştır.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, barajın rehabilitasyonu ile elde edilen bu ilave elektrik üretimi sayesinde her yıl yaklaşık 12 bin ailenin elektrik ihtiyacının karşılanacağını duyurdu. Bu durum, bölgedeki enerji ihtiyacının önemli ölçüde karşılanmasına katkı sağlayacak.
Bakanlığın işbirliği yaptığı iki önemli kuruluş olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) ve Türkiye Elektromekanik A.Ş. (TEMSAN), yerli ve milli imkanlarla türbin çarkını geliştirdi. Geliştirilen türbin çarkı, tasarım aşamasından başlayarak tasarım doğrulama, model test süreçleri, demontaj, montaj ve nihayetinde test aşamalarını geçerek monte edilmiştir.
Karakaya HES, toplamda 1800 MW kurulu güce sahip olup, Elektrik Üretim A.Ş. tarafından işletilmektedir. Barajın birinci ünitesine yerleştirilen yeni türbin çarkı, 14 Mart 2025 tarihinde enterkonnekte sisteme bağlanarak faaliyete geçmiştir.
YÜZDE 4 DAHA VERİMLİ
Karakaya HES’te gerçekleştirilen modernizasyon ve bakım faaliyetleri, birinci üniteye güç ve verimlilik ölçümleri yapılmasını sağlamıştır. Yenilenen türbin çarkı, 310 MW güç üretirken, verimlilik oranı yüzde 95’in üzerinde çıkmıştır. Eski türbinde bu oran yüzde 91 seviyesindeydi, dolayısıyla yenilenen türbin çarkı ile verimlilik en az 4 puan artmış oldu. Bu artış, yıllık 85 milyon lira gibi bir ek değer sağlayacak ve yıllık üretim artışının 34 GWh olması öngörülmektedir. Sadece bu yenileme sayesinde her yıl 12 bin ailenin elektrik ihtiyacı karşılanacaktır.
2028’DE TAMAMLANACAK
Karakaya HES’teki türbin rehabilitasyon işlemleri diğer ünitelerde de devam etmektedir. Yenileme işlemlerinin 2028’de tamamlanması planlanırken, tüm ünitelerin yenilendiğinde Karakaya HES’in her yıl ilave olarak 510 milyon lira değerinde bir artı değer üreteceği ve 70 bin ailenin de elektrik ihtiyacını bu yenileme ile karşılayacağı öğrenilmiştir.
Sonuç olarak, Karakaya Barajı’nın gerçekleştirdiği bu büyük rehabilitasyon projesi, enerji üretim kapasitesinin artmasının yanında, bölge halkının elektrik ihtiyacının daha sürdürülebilir bir biçimde karşılanmasını da hedeflemektedir. Yerli ve milli imkanlarla gerçekleştirilen bu türbin yenileme çalışmaları, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı hedefleri doğrultusunda önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir. Projenin sona ermesiyle birlikte, hem ekonomik hem de çevresel açıdan önemli kazanımlar elde edilmesi öngörülmektedir.