İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinde Belediye Caddesi ile Geçit Sokağı’nın kesiştiği noktada yer alan dört katlı bir apartman, dün sabah saatlerinde çöktü. Enkaz altında kalanların isimleri Mikail Atlı, Kemal Parahadov, Aygozel Charyewal, Charyyev Charyyev, Atacan Baltaev, Korkut Yılmaz Ayaz, Seyitgül Babajanowa ve S.D. olarak belirtildi ve hastaneye kaldırıldılar. Dovletyar Charyyev ise hayatını kaybetti. Altı aylık S.D.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği ifade edildi.
Olayın ardından Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. İki Cumhuriyet Savcısı ve üç kişilik bir bilirkişi heyeti enkazda incelemelerde bulundu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada yıkılan binanın çevresindeki evler, iş yerleri ve park halindeki bir araç ile bir İETT otobüsünün zarar gördüğü belirtilerek, üç binanın tedbir amaçlı boşaltıldığı ve beş binanın incelenmek üzere boşaltılma kararı alındığı duyuruldu.
Enkaz altından sekiz kişi yaralı olarak çıkarıldı. Yaralılardan biri Korkut Yılmaz, çıkışını şöyle ifade etti: “Sadece hafif bir sarsıntı hissettik, sonra bina çöktü. Kendimi yatakla dolabın arasına atmıştım, orada bir boşluk oluştu ve bina yattığı için oradan çıkabildim.”
Konuyla ilgili olarak, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, riskli binaların boşaltılması gerektiğini vurgulayarak devletin bu süreci üstlenmesi gerektiğini belirtti. İstanbul İnşaatçılar Derneği Genel Başkanı Engin Keçeli ise riskli binaların kamunun gücüyle boşaltılıp dönüştürülmesi gerektiğini savundu.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da olay yerinde incelemelerde bulunarak, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Çöken binanın yanındaki apartmanın sahibi bir kişi, binanın kentsel dönüşüm sürecine alınmadığını ve sahibiyle iletişime geçildiğini ancak yıkımın gerçekleşmediğini ifade etti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yapılan incelemeler sonucunda binanın 36 yıl önce inşa edildiğini ve sonradan kaçak bir katın eklendiğini belirtti.
Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih, özellikle 2000 yılından önce inşa edilen binaların kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayarak İstanbul’da yaklaşık 3 bin saatli bomba gibi riskli binanın bulunduğunu tahmin ettiklerini dile getirdi.
Bina sahibi Hacı Murat Gençtürk ve bina altındaki dükkanın sahibi Özge Aktürk Dinçer gözaltına alındı. Çevre sakinleri, dükkanların birleştirilip tadilat sırasında kolonlara müdahale edildiğini iddia ettiler.
Dönemcide çalışan Oğuz Bozkurt ise “Bina titriyordu, tadilat esnasında deniz kumu ve çakıl taşları gördük” şeklinde açıklamada bulundu.