Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, ülkede kaçak elektrik kullanımının önemli bir sorun olduğunu belirtti. Arvas, kayıt dışı trafoların büyük bir bölümünün Şanlıurfa’da bulunduğunu açıkladı. Şanlıurfa’da bin 790, Mardin’de 500, Diyarbakır’da 68, Batman’da 26, Şırnak’ta 19 ve Siirt’te 1 trafonun tespit edildiğini belirtti. Bu trafolara el konulabilmesi için savcılık kararı gerektiğini vurgulayan Arvas, enerji şebekesine ve ülke ekonomisine ciddi zararlar veren bu durumun önüne geçmek için kararlılıkla mücadele ettiklerini söyledi.
Tarımsal sulama sezonunda kaçak elektrik kullanımını önlemek için çalışmalarını sürdüren Dicle Elektrik, Şanlıurfa’da yapılan denetimler sırasında kuyu sulaması için kaçak elektrik kullanan çiftçilerin trafo ve hatlarını betonarme kulübelerde gizlemeye çalıştıklarını tespit etti. Bu kaçak trafoların dronelar aracılığıyla tespit edilmesinin ardından savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
Şirketin çalışmaları sonucunda kayıt dışı trafo kullanımı tespit edilen birçok alana el konulabilecek durumlarla karşılaşıldı. Bunlardan biri de 82 dönümlük pamuk ekili tarlanın sahibi N.O.’ya ait trafonun olduğu belirlendi. Bu trafonun yaklaşık 80 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olduğu ortaya çıktı. Dicle Elektrik, bu trafolara el konulabilmesi için Cumhuriyet Savcılığı’na başvuruda bulundu.
Dicle Elektrik, 2024 yılı içerisinde sorumluluk bölgesinde 2 bin 404 kayıt dışı trafonun tespit edildiğini açıkladı. Bu trafolardan şu ana kadar 65 tanesine el konulabildi. Yaşar Arvas, kaçak elektrik kullanımının yıllık olarak ülkeye 10 milyar TL zarar verdiğini belirterek, bu durumun hem ekonomik olarak büyük bir kayıp olduğunu hem de enerji kaynaklarının verimli kullanılmadığını dile getirdi.
Arvas, sorunun çözümü için şirketin yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdüreceğini ve yasa dışı faaliyetlerle mücadelede kararlı olduklarını ifade etti. Mücadele sırasında çalışanların kabul edilemez müdahalelerle karşılaştığını da belirterek, hukuki adımların atılacağını açıkladı.