1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Türk Devletleri Teşkilatı’na Odaklanıyor: Türk Devri Başladı!

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Türk Devletleri Teşkilatı’na Odaklanıyor: Türk Devri Başladı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) dönem başkanı olarak “Türk Devletleri Teşkilatının uluslararası otoritesini artırmak için çabalayacağız. Bu kapsamda ‘Türk Devri’ sloganı adı altında teşkilatın etkileşimini genişletmeyi sürdüreceğiz.” dedi.

Tokayev, Azerbaycan’ın Şuşa şehrinde düzenlenen “TDT Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi”nde konuştu. Zirvenin Türk devletleri arasındaki kardeşliği pekiştirmedeki önemli rolüne işaret eden Tokayev, zirvenin “ulaştırma bağlantısı ve iklim hareketi ile sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek” temasıyla gerçekleştirilmesinin de tüm TDT üyesi ülkelerin çıkarlarını karşıladığını söyledi.

Tokayev, TDT dönem başkanlığının Kazakistan’da olduğunu dile getirerek, “Türk Devletleri Teşkilatının uluslararası otoritesini artırmak için çabalayacağız. Bu kapsamda ‘Türk Devri’ sloganı adı altında teşkilatın etkileşimini genişletmeyi sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı. Astana’da eylülde 5. Dünya Göçebe Oyunları’na ev sahipliği yapacaklarını hatırlatan Tokayev, “Dünya Göçebe Oyunları, Türk kültürünü daha geniş kitleye yayacak önemli bir etkinliktir. Bu vesileyle kardeş ülkelerin sporcularını bu etkinliğe katılmaya davet ediyorum.” diye konuştu.

Tokayev, Kazakistan’ın dış politikasında küresel güvenliği ve istikrarı sağlama konusunun hep ön planda olacağını ve Türk halklarının her zaman birlik içinde olması gerektiğini vurgulayarak, “Bizim gücümüz birliğimizdir.” dedi.

Tokayev, Kazakistan’ın barışa yönelik adımları destekleyeceğini, dünyanın siyasi ve ekonomi alanında büyük değişimler geçirdiğini belirterek, TDT’nin daha da geliştirilmesinin önemli olduğunu söyledi. Bu bağlamda teşkilata üye ülkeler arasında karşılıklı ticareti artırmanın önemine dikkati çeken Tokayev, Trans Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru’nun potansiyelini tam anlamıyla kullanmanın gerekliliğini vurguladı.

Tokayev, Hazar Denizi kıyısındaki limanları üzerinden yük taşıyan kardeş ülkelerin nakliyecileri için özel indirim uygulama planlarını belirtti. Telekomünikasyon sektöründeki işbirliği konusunda önemli projelerin hayata geçirildiğine de değinen Tokayev, “Hazar Denizi’nin dibinde fiber optik ağı oluşturulmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Bu proje, ülkelerimiz arasındaki iletişim kalitesini artıracak. Aynı zamanda bölgenin sosyoekonomik kalkınmasına önemli fırsatlar sunacak.” dedi.

Tokayev, ülkeler için öz kültürlerini korumanın önemini vurgulayarak, yapay zekayı kullanarak “Büyük Türk Dili Modeli” geliştirmeyi önerdi. İklim değişikliği konusunun da TDT ülkeleri için önemli olduğunu belirten Tokayev, Türk Dünyası ile birleşerek iklim değişikliği alanında işbirliğini güçlendirmeye hazır olduklarını ifade etti.

Hazar Denizi’ndeki çevre sorununun göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Tokayev, “En büyük sorunumuz, Hazar Denizi’nin suyunun çekilmesidir. Hazar’ı kurtarmak için somut kararlara ihtiyaç var. Bu alanda Türk devletlerinden uzmanların etkileşimini canlandırmanın zamanı geldi. Aral Gölü’nün kuruması ve çöle dönüşmesi de diğer bir önemli konu.” şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Türk Devletleri Teşkilatı’na Odaklanıyor: Türk Devri Başladı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin