Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, üretilmesi ve bulundurulması yasak olan kesici aletlerin, özellikle çevrimiçi platformlar aracılığıyla kolayca temin edilebildiğini belirterek, bu aletlerin satışının yasaklanması için bir kanun teklifi sundu. Genç, “2024 yılının ilk 8 ayında 296 kadın cinayeti işlenmiş olup, bu cinayetlerde sıklıkla bıçak gibi kesici aletlerin kullanılması, kesici aletlerin kolay erişiminin sonuçlarıyla doğrudan ilişkilidir. Son yedi yılda bu tür cinayetlerin %82 oranında artmış olması, acilen önlem alınması gerektiğini göstermektedir” ifadelerini kullandı.
CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, yasaklı bıçakların satışının önlenmesi için TBMM’ye kanun teklifi sundu ve bu teklifin gerekçesinde, 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 4. maddesine atıfta bulundu. Adalet Bakanlığı’nın verilerine dayanan Genç, 2022 yılında silah ve bıçaklarla ilgili toplam 1 milyon 222 bin 857 suç dosyasının incelendiğini kaydetti.
Genç, Türkiye’de kesici aletlerle işlenen suçların büyük bir tehlike oluşturduğunu vurguladı. 2023 yılı istatistiklerine göre, vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlarda kesici aletlerin önemli bir rol oynadığını ifade eden Genç, “Kasten yaralama” suçundan açılan dava sayısının 615 bin 591 olduğunu belirtti. Bu istatistikler, kesici aletlerin kolay erişilebilir olmasının suçu artırdığı yönünde önemli veriler sunmaktadır. Umut Vakfı’nın araştırmalarına göre, 2023 yılında yaşanan 3 bin 773 silahlı şiddet olayının %15’inde bıçak kullanılması, toplumsal güvenliğin sağlanması için daha sıkı yasal düzenlemelerin gerekli olduğunu ortaya koymaktadır.
Kullanımı Yaygın Olan Yasaklı Bıçaklar
Aşkın Genç, yasaklı bıçakların hala çevrimiçi platformlar veya fiziksel dükkanlarda bulunabilir olmasına dikkat çekti. 6136 sayılı yasa, bu bıçakların üretilmesini ve bulundurulmasını yasaklasa da, satışlarında yeterli düzenlemelerin olmaması bu yasakların uygulanabilirliğini azaltmaktadır. Suç işleme potansiyeli olan kişilerin bu bıçaklara kolayca ulaşabilmesi, yasanın etkinliğini sorgulatmaktadır. Türkiye’de silahlı suçlarla mücadele noktasında ateşli silahlar ve bıçakların kontrolü kritik bir önem arz etmektedir.
2024 yılının ilk sekiz ayında meydana gelen kadın cinayetleri, bu durumun aciliyetini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, bu yılın ilk sekiz ayında 296 kadın cinayeti işlenmiş ve bunlarla birlikte bıçak gibi kesici aletlerin kullanım sıklığı dikkat çekmektedir. Sanılanın aksine, kadın cinayetleri ve diğer şiddet suçları yasaklı bıçakların satışının yasaklanması ile daha etkili bir biçimde engellenebilir.
Suç dosyaları incelendiğinde, vücut dokunulmazlığına karşı suçların yıllar içinde artış gösterdiği net bir şekilde gözlemlenmektedir. 2023 yılında “kasten öldürme” suçundan açılan dava sayısı 412’ye ulaşmış olup, bu duruma bağlı olarak yargının sürecinin hızlandırılması zor bir hale gelmektedir. Yasaklı bıçakların tamamen yasaklanması, bu tür suçların azalmasına katkıda bulunacak ve yargı sisteminin üzerindeki yükü hafifletecektir.
Daha Katı Cezalar ve Etkin Denetimler
Aşkın Genç, 6136 sayılı Kan