1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Kıbrıs Meselesi: Suç Kimde? Bugün Geçmişten Ayrı Düşünülemez

Kıbrıs Meselesi: Suç Kimde? Bugün Geçmişten Ayrı Düşünülemez

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Kıbrıs meselesinin geçmişine ışık tutmak amacıyla “Suç Kimde? Bugün Geçmişten Ayrı Düşünülemez” adlı kitap yayımladı. Kitabın takdim yazısını kaleme alan Cumhurbaşkanı, Kıbrıs meselesini, uluslararası ilişkiler alanının belki de en uzun süre müzakere edilen ve çözüme kavuşmayan karmaşık bir fenomen olarak nitelendirdi.

Cumhurbaşkanı, tarih boyunca çeşitli etnik ve siyasi gerginlikler, jeopolitik çıkarlar ve uluslararası müdahalelerle şekillenen tarihsel geri planın belgelendirilerek anlatılması ve Ada’nın sosyolojik dokusunun anlaşılması, çözüme sunulacak katkının olmazsa olmazı olduğunu vurguladı.

Özellikle 1960’lı yıllardan itibaren Kıbrıs Adası’nda yaşanan etnik ve siyasi gerginliklerin bugüne kadar uzanan meselenin temelini oluşturduğunu belirten Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Türk halkının tarih boyunca maruz kaldığı haksızlıklar ve saldırıların, bugünkü sorunların anlaşılması için kritik bir perspektif sunduğuna dikkat çekti.

Ada’da yaşayan Türk ve Rum toplumları arasında 1960’lı yıllarda başlayan ve 1963’te yoğunlaşan saldırıların, Türk toplumunun güvenliğini tehlikeye attığını belirten Cumhurbaşkanı, etnik bir temizlik planı çerçevesinde Rum saldırıları ve Enosis hedefinin, Kıbrıs Türk toplumunun varlığını tehdit ederek Türkiye’nin 1974’teki müdahalesini zorunlu kıldığını ifade etti. Türkiye’nin 1974’te gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekatı’nın amacının Ada’da barışı sağlamak olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, Kıbrıs meselesinin, 20 Temmuz 1974 tarihinde başlamış kabul etmek yerine daha önce yaşanan sorunları da göz önünde bulundurmanın önemine işaret etti.

Kıbrıs meselesini sadece 1974 olaylarıyla indirgeyerek Ada’nın kadim ve asli unsuru olan Kıbrıs Türklerinin dünyadan koparılmasını ve yok sayılmasını haklı gösterecek hiçbir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı, Ada gerçeklerine dayanarak eşit iki devletin yan yana ve birlikte yaşamasını desteklediğini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kıbrıs Meselesi: Suç Kimde? Bugün Geçmişten Ayrı Düşünülemez
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin