1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Kırkikindi yağışları etkisini sürdürüyor

Kırkikindi yağışları etkisini sürdürüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nde hava tahmin uzmanı olarak görev yapan Canan Aydın, yurdun çeşitli bölgelerinde etkili olan sağanak yağışları ve fırtınalar hakkında açıklamalarda bulundu. Aydın, önümüzdeki hafta sonuna kadar ülke genelinde yağışların devam edeceğini belirterek, “Halk arasında ‘Kırkikindi yağışı’ olarak bilinen yağışlarla karşı karşıyayız. Bu yağışlar, bahar mevsimlerinde ve mevsim geçişlerinde meydana gelen, atmosfer ile yüzey arasındaki ısı farklarından kaynaklanan belirsizlik yağışlarıdır. Özellikle öğleden sonra, ikindiden sonra güçlenen ve 35-40 gün süren yağışlar söz konusudur. Bu durumun temel nedeni mevsim geçişleridir. Şu anda ülkemiz, alçak basınca maruz kalmaya başladı. Özellikle güney ve güneydoğu kesimlerimiz ile doğu bölgelerimizde sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Yer yüzeyi ısınmaya devam ediyor, ancak yüksek seviyelerde hala soğuk hava etkili. Bu soğuk hava, kuzeyden, Balkanlar’dan ve İzlanda alçak basıncından kaynaklanıyor. Dolayısıyla, üst atmosferdeki soğuk hava ile yer yüzeyinin sıcaklığı arasındaki fark, belirsizlik yağışlarını tetikliyor” şeklinde konuştu.

Aydın, yağışların ne kadar süreceği konusuna da değinerek, “Bu hafta sonuna kadar devam edeceğini öngörüyoruz. Hafta sonu yağışlar bir ara verecek, ancak sıcaklıklar iç kesimlerde mevsim normallerinin altına düşmüş durumda. Ancak Çarşamba gününden itibaren batı kesimlerde sıcaklıkların artması bekleniyor. Özellikle cumadan itibaren batı kesimlerde sıcaklıklar normallerin üzerine çıkacak. Yağışlar azalacak ancak önümüzdeki hafta için de yağış tahminlerimiz devam ediyor” ifadelerini kullandı.

‘Haziran Ayında Yağışlar Devam Edecek’

Yağışın mevsim normallerine uygun olduğunu belirten Aydın, “Ankara için özel olarak, mevsimsel tahminlere baktığımızda, yağışların Haziran ayında da devam edeceği görülüyor” dedi.

Aydın, Ankara ve çevresinde son dönemde yaşanan yağış miktarındaki artışla ilgili de şunları söyledi: “Yağışlar genellikle mevsim normalleri civarında seyrediyor. Geçiş döneminde, yani 2023-2024 yıllarında, kış ayları da dahil olmak üzere, sıcaklıklar genellikle mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Ilık bir kış geçiriyoruz ancak yağışlar genellikle normaller çerçevesinde. Cuma gününe kadar Ankara’da aralıklı yağış beklentisi var, özellikle öğleden sonra. Yarın, örneğin, Eskişehir ve Karaman dışında İç Anadolu Bölgesi’nde kuvvetli yağışlar bekliyoruz. Bu yağışlar, gök gürültülü, şimşekli, yıldırımlı ve dolu yağışlarına neden olabilir. Bu tür yağışlar, ani sel, su baskını, yıldırım ve dolu riski taşıdığı için dikkatli olunmalıdır” şeklinde uyarılarda bulundu.

Sağanak yağışların etkisiyle vatandaşlara uyarılarda bulunan Aydın, “Gök gürültülü sağanak yağmuru beklendiğinde, sel riskine karşı dikkatli olunmalı, özellikle yıldırıma ve doluya karşı önlem alınmalıdır. Bu tür yağışlar, insan sağlığını olumsuz etkileyebilir ve sel riski oluşturabilir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarılarını takip etmek önemlidir. Vatandaşlarımızın, Meteorolojinin web sitesi ve cep telefonu uygulamaları aracılığıyla uyarıları takip etmelerini öneriyoruz. Meteorolojinin Sesi Radyosu da bu konuda bilgilendirici yayınlar yapmaktadır. Vatandaşlarımızın bu uyarılara dikkat etmeleri önemlidir” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kırkikindi yağışları etkisini sürdürüyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin