1. Haberler
  2. Otomobil
  3. Kış Lastiği Takma Zorunluluğu 1 Nisan’da Son Buluyor!

Kış Lastiği Takma Zorunluluğu 1 Nisan’da Son Buluyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu kış İstanbul’da 25 Kasım 2023, Türkiye genelinde ise 1 Aralık 2023’te başlayan kış lastiği takma zorunluluğu uygulaması, 1 Nisan Pazartesi günü sona erecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Karayolları Trafik Kanunu gereği belirli dönemlerde kullanılan araçların kış lastiği takmaları zorunlu tutulmaktadır. Bu uygulama için denetim yetkisi, Bakanlık tarafından valiliklere de devredilebilmektedir. Ticari araçlarda zorunlu olan kış lastiği uygulamasının amacı, can ve mal güvenliğini sağlamak ve yolculuğun sorunsuz bir şekilde geçmesini sağlamaktır.

Kış lastiği takma zorunluluğu denetimi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yetkilendirilen personel tarafından gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığı’nın sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri de denetim yapmaktadır. Uygulamaya uymayan araç sürücülerine idari para cezası uygulanmaktadır.

Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıkta optimum performans göstermek üzere tasarlanmıştır. Bu nedenle yaz mevsiminde kullanıldığında özelliklerini kaybeder ve aracın kontrolünü olumsuz etkiler. Mevsimine uygun lastik kullanımı, çevreye daha az karbon salımı sağlar. Türkiye’de en çok kullanılan 205/55 R16 ebatındaki yaz lastiklerinin fiyatları 1.500 liradan başlamaktadır. Lastik değiştirme fiyatları araç tipine göre değişkenlik göstermektedir.

Mevsimsel değişikliklere bağlı olarak lastiklerin doğru şekilde saklanması önemlidir. Bu nedenle, Türkiye genelinde bulunan lastik otelleri, lastiklerin 6 ay boyunca saklanabileceği hizmet sunmaktadır. Lastik otellerinin fiyatları 500 ila 1.000 lira arasında değişmektedir. Kış lastiği uygulamasının amacı, sürücülerin ve yolcuların güvenliğini sağlamak ve araçların kış koşullarında daha iyi performans göstermesini sağlamaktır. Bu nedenle, uygulamaya uyulması önemlidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kış Lastiği Takma Zorunluluğu 1 Nisan’da Son Buluyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin