Merkez Artuklu ilçesinde yaşayan Kasım Güneş, gençliğinde tarım ve hayvancılıkla uğraşmış bir insandır. Okula gitme imkanı olmamasına rağmen, ailesinden aldığı destekle okuma yazmayı öğrenmiş, Türkçe ve Kürtçe’nin yanı sıra Arapça da bilmektedir. Bugün, 7 çocuk ve 60 torun sahibi olan Güneş, kitap okumaya olan ilgisini gençlik yıllarında keşfetmiş ve bu alışkanlığını hayatının merkezine yerleştirmiştir.
Yıllardır kitapların dostluğunu elinden bırakmayan Güneş, yaşına rağmen zamanının büyük bölümünü kitap okuyarak geçirmektedir. Şu anda oğlunun evinde yaşayan Güneş, bu alışkanlığını çocukları ve torunlarıyla da paylaşarak onlara da okuma sevgisini aşılamaktadır.
Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Herkesin kitap okumasını istiyorum,” diyerek kitap okumanın önemine vurgu yapmaktadır. 6 yaşındayken babası ve amcasından Arapça ve Kürtçe okumayı öğrendiğini söyleyen Güneş, “Okumayı çok seviyorum. Vaktimi kitap okuyarak geçiriyorum. 70 yıldır kitap okuyorum,” ifadelerini kullanmıştır.
Güneş’in oğlu Şeyhmus Güneş, babasının kitap okuma sevgisini herkese örnek göstererek, onun gençlik yıllarında kitap okumaya başladığını belirtmektedir. Şeyhmus, babasının üç dilde (Türkçe, Arapça ve Kürtçe) kitaplar okuyarak sabah namazı sonrası Kur’an-ı Kerim okuduğunu, ardından tekrar kitap okumaya başladığını anlatmaktadır. Gün boyunca kitap okumaya devam eden babası, İslam tarihine olan merakını da geliştirmiştir. “Dört nesil bir arada kitap okumayı çok seviyoruz,” şeklinde ifade edilen bu durum, ailenin birlikte geçirdiği vakitlerin kalitesini artırmaktadır.
Şeyhmus Güneş, aile içinde belirli bir süre kitap okuma saati belirlediklerini ve her gün çocuklarla en az yarım saat kitap okuduklarını kaydetmektedir. Orada sesli okuyup birbirlerini dinleyebileceği ve okuduklarının tahlilini yapabildikleri bir atmosfer oluşturmaktadır. “Bu çok faydalı oluyor,” diyor Şeyhmus.
Alzheimer hastalığıyla mücadele eden baba Kasım Güneş’in, kitap okuma alışkanlığının bu rahatsızlığın etkilerini geciktirdiği üzerinde de durulmaktadır. Şeyhmus, “Kitap okumak ona bir nevi ilaç oluyor, unutkanlığını gideriyor,” diyerek babasının bu alışkanlığının olumlu etkilerine dikkat çekmiştir. Kitap okumasa Alzheimer’ın daha ileri seviyelere ulaşabileceğini ve bu durumun onun hayatını olumsuz etkileyebileceğini ifade eden Şeyhmus, babasıyla birlikte okudukları kitaplar sayesinde önemli bir bağlarının olduğunu belirtmektedir.
Kasım Güneş’in torunlarından 10 yaşındaki Muhsin Güneş, dedesinin kitap okumayı sevmesini örnek alarak sık sık kitap okuyarak geçirtiyor. Muhsin, uzun yola gittiğinde yanında kitap bulundurduğunu ve büyükbabası yaşına gelinceye kadar kitap okumayı hedeflediğini dile getirmektedir. Onun yanı sıra 3. sınıf öğrencisi olan Elif Azra Güneş de dedesinin kendilerine örnek olduğunu vurgulayarak, kitap okumanın çok güzel bir duygu olduğunu ifade etmektedir.
Bütün bunlar, kitap okumanın sadece bireyler için değil, aynı zamanda aileler için de önem taşıdığını göstermektedir. Kasım Güneş’in hayat hikayesi, kitap okumayı alışkanlık haline getirmenin ve bunu nesiller arası aktarmanın ne denli önemli olduğuna dair güçlü bir örnek teşkil etmektedir.