1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. KKM Faizinde Ciddi Değişiklik: TL Mevduatları Tercih Edilecek mi?

KKM Faizinde Ciddi Değişiklik: TL Mevduatları Tercih Edilecek mi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kur Korumalı Mevduat (KKM) faizinde alt sınırın yüzde 40’tan yüzde 35’e çekilmesiyle Türk Lirası’na olan talep artacak. KKM’nin cazibesi azalmış durumda ve tasarruf sahipleri artık dövizin kur farkı yaratmayacağına inanıyor. Faiz oranı düştüğü için KKM’lerin getirisi de azaldı. Örneğin, bir müşterinin 100.000 TL ile açtığı hesapta 3 aylık dönem sonunda faiz getirisi 8.750 TL olacak. Ancak doların 3 aylık vadede 36 TL’yi geçmesi gerekiyor ki müşteri kar etsin.

Aynı bankada başka bir müşteri ise 100.000 TL ile %50 faiz oranıyla 3 aylık vadeli hesap açtığında 11.658 TL faiz getirisi elde edecek. Vatandaşların döviz kurlarında önemli bir değişiklik olmayacağı beklentisi, Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat’ yerine TL mevduatlarını tercih etmelerinde etkili olabilir. Ekonomi yönetiminin ilave tedbirler alması durumunda bu hesaplardaki çözülmenin hızlanacağı öngörülüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre KKM stoku 59 milyar 421 milyon dolar (1 trilyon 942.6 milyar TL) seviyesine geriledi.

KKM stoku TL bazında geçen yıl ağustos ayına göre 47 haftadır düşüş trendinde ve 1.5 trilyon TL azaldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KKM’nin yükünden kurtulmayı planlıyor ancak döviz talebinin artmasına neden olacağından, dövizden dönüşlü kur korumalı hesaplarda vade yenilemeyi durduramıyor. Bu nedenle, cazibeyi azaltacak adımlar atılması gerekebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
KKM Faizinde Ciddi Değişiklik: TL Mevduatları Tercih Edilecek mi?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin