1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: “Gazze’yi gördükten sonra ‘sıfır asker’ yaklaşımını asla kabul etmeyiz”

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: “Gazze’yi gördükten sonra ‘sıfır asker’ yaklaşımını asla kabul etmeyiz”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyeti KKTC Cumhurbaşkanlığı Şeref Salonu’nda kabul etti. Tatar, buradaki konuşmasında, egemen eşitlik ve KKTC devleti kabul edilmeden Rumlar ile müzakere masasına oturmayacaklarını vurguladı. Türkiye’nin Kıbrıs’taki garantörlüğünün Ada’da bulunan Türk halkı ve tarihsel süreçten alınan hukuki bir hak olduğunu belirterek, bunun vazgeçilemeyeceğini ifade etti. Rumların, Crans-Montana kasabasında yürütülen müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesi yönündeki isteklerinin gerçekçi olmadığını belirten Tatar, Crans-Montana sürecine dönülmeyeceğini belirtti.

Tatar, İsviçre’deki görüşmelerde Rumların, Kıbrıs’tan Türk askerinin çekilmesini ve garantörlüğün kaldırılarak, “Sıfır asker, sıfır garanti” yaklaşımını sergilediklerini aktardı. Ancak Tatar, bu yaklaşımı asla kabul etmeyeceklerini ve egemenliğin ve devletin şartları olduğunu belirtti. Bir anlaşma olacaksa iki devletin işbirliği ile olacağını ve Türkiye’nin garantörlüğü ve Türk askerinin varlığının devam edeceğini ifade etti.

Konuşmasında Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümüne de değinen Tatar, o dönemde Yunanistan’daki Albaylar Cuntası’nın talimatı ile gerçekleştirilen askeri darbenin, aslında bir Yunan işgali olduğunu belirtti. Mehmetçiğin 50 yıl önce Ada’ya çıkarak işgali sonlandırdığını anlattı. Tatar, KKTC ekonomisinin gelişmesi ve Türk toplumunun geleceğe güvenle bakabilmesi için TOBB Başkanı ve heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki stratejik planlarına dikkat çekerek, KKTC’nin ekonomik kalkınması ve halkın refahı için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını belirtti. Güzelyurt’a soğuk hava deposu yapılmasının ardından narenciye ürünlerinin katma değerini arttırmak için projeleri olduğunu söyledi.

Sonuç olarak, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye’nin garantörlüğü ve Türk askerinin varlığının devam edeceğini vurgulayarak, egemen eşitlik ve KKTC devletinin kabul edilmeden müzakere masasına oturmayacaklarını belirtti. Tatar, Rumların “sıfır asker, sıfır garanti” yaklaşımını asla kabul etmeyeceğini ve egemenliğin ve devletin şartları olduğunu ifade etti. Ayrıca, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümünde o dönem gerçekleşen Yunan işgali ve Türk askerinin müdahalesi hakkında bilgi verdi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise KKTC’nin ekonomik kalkınması ve halkın refahı için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: “Gazze’yi gördükten sonra ‘sıfır asker’ yaklaşımını asla kabul etmeyiz”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin