1. Haberler
  2. Sağlık
  3. KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz’dan önemli uyarı: “Sivrisineklerden bulaşan Batı Nil ateşi ve Dang humması tehlikesi büyüyor!”

KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz’dan önemli uyarı: “Sivrisineklerden bulaşan Batı Nil ateşi ve Dang humması tehlikesi büyüyor!”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, aşırı sıcaklar ve nemli hava nedeniyle yaz aylarında artan ishal gibi enfeksiyon hastalıklarının önemine dikkat çekti. Yiyeceklerin uygun şekilde saklanması ve temiz su tüketiminin bu dönemde daha da önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yavuz, Türkiye’de beklenen ve sivrisinekler aracılığıyla bulaşabilen viral hastalıklar olan Batı Nil ateşi ve Dang humması konusunda uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Yavuz, Batı Nil ateşi ve Dang humması gibi hastalıklara neden olan sivrisinek türlerinin Türkiye’de de görülebildiğini belirtti. Batı Nil ateşi virüsünün Türkiye’de yıllardır bulunduğunu ve daha önce İstanbul’da salgına neden olduğunu açıkladı. Ülkemizde de bulunan ve Avrupa ve İran’da yaygınlaşan Dang humması virüsünün toplumda yayılma potansiyeli olduğuna dikkat çekti. Küresel ısınmanın etkisiyle sivrisinek türlerinin dağılımının değiştiğini ve virüs taşıma potansiyeli olan türlerin Türkiye’de de tespit edildiğini belirtti.

Tek Sağlık yaklaşımının önemine değinen Prof. Dr. Yavuz, hastalıkların sadece insanları değil aynı zamanda hayvanları da etkileyebileceğini ve enfeksiyonların yayılmasına neden olabileceğini vurguladı. Özellikle sivrisineklerin türlerinin belirlenmesi ve bu türlerin çoğalmasını engellemek için önlemler alınması gerektiğini ifade etti. Batı Nil ateşi gibi hastalıkların insanlarda ve hayvanlarda benzer etkilere yol açabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Yavuz, sivrisinekler aracılığıyla bulaşan hastalıkların Türkiye’de kontrol altına alınabilmesi için Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Çevre Bakanlığı’nın birlikte çalışması gerektiğini vurguladı. Özellikle vektör sivrisineklerin çoğalmasının engellenmesi ve enfeksiyonların önlenmesi için acil işbirliği yapılması gerektiğini belirtti. Dang humması ve Batı Nil ateşi gibi hastalıkların erken fark edilmesi ve önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz’dan önemli uyarı: “Sivrisineklerden bulaşan Batı Nil ateşi ve Dang humması tehlikesi büyüyor!”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin