Konya’da tarım arazilerinin yüzde 67’sinin sulama sezonunda yaklaşık 2 milyon 500 bin dekar tarım arazisi sulandı. Arazilerde sulama yapılan kayıtlı kuyu sayısı 40 bin civarında iken, kayıt dışı sulama kuyusu sayısı ise bunun 3 katı kadar. Kayıt dışı kullanılan kuyulardan yapılan vahşi sulama sonucunda obruk oluşumları risk oluşturmaya başladı. Son birkaç yılda Konya Ovası’nda metrekareye 300 milimetre seviyesinin altında yağış alan bölgede, önümüzdeki yüzyılın ardından çölleşmenin hızlanacağı değerlendiriliyor.
Prof. Dr. Fetullah Arık, Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, bölgeye düşen yağış miktarının dramatik bir şekilde azaldığını belirtti. Yağışların azalmasıyla yeraltı su seviyelerinde ciddi düşüşler yaşandığını vurgulayan Arık, metrekareye 300 milimetre yağışın çölleşmeye işaret ettiğini ifade etti. Ayrıca, iklim değişikliği ve artan sıcaklık nedeniyle gelecekte bölgede daha fazla problemlerin ortaya çıkabileceğini söyledi.
Obruk oluşumlarının yaygınlaştığı bölgede yerleşim alanlarının ciddi bir tehdit altında olduğunu belirten Prof. Dr. Arık, özellikle AFAD’ın tespit ettiği obruk sayısının arttığını ve çökme yapılarının sayısının tam olarak belirlenmesinin zor olduğunu dile getirdi. Obruk oluşumunun hızlandığını ve yerleşim alanlarını tehdit ettiğini ifade eden Arık, önlem alınmazsa bu durumun daha da artabileceğini belirtti.
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, tarım arazilerinde yapılan vahşi sulamanın verim açısından doğru bir yöntem olmadığını vurguladı. Çiftçilerin sulamayı zamanında ve bitkinin ihtiyacı doğrultusunda yeterli miktarda yapmaları gerektiğini söyleyen Kırkgöz, aşırı sulamanın bitkilerde verim kaybına neden olabileceğini belirtti. Su kaynaklarının dengeli ve düzenli kullanılması gerektiğini vurgulayan Kırkgöz, çiftçilere bilgilendirme yapılması gerektiğini söyledi. Aşırı sulamanın zararlı olduğunu ve buna dikkat edilmesi gerektiğini belirten Kırkgöz, çiftçilerin sulama konusunda daha bilinçli hareket etmeleri gerektiğini ifade etti.