1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Konya’da Yeni Keşfedilen Akrep Türü: Euscorpius gulhanimae!

Konya’da Yeni Keşfedilen Akrep Türü: Euscorpius gulhanimae!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Konya’nın Beyşehir ilçesindeki kızılçam ormanları içerisinde Türkiye’ye özgü yeni bir tür keşfedilerek, literatüre kazandırıldı. Bu yeni türe “Euscorpius gulhanimae” adı verildi. MCBÜ Alaşehir Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersen Aydın tarafından 21 yıldır Türkiye’deki akreplerin sistematiği ve faunası üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda bulunan bu yeni tür, Türkiye’deki akrep türü sayısını 49’a, Euscorpius cinsine ait tür sayısını ise 17’ye yükseltti.

Keşfedilen yeni türün vücudu açık sarı, chelasının kırmızımsı ve kuyruğunun kahverengi olması dikkat çekiyor. Ayrıca patellasındaki trichobothri (kaideli uzun kıl) sayısı da cins için en yüksek seviyede. Keşif, ABD’de akrepler üzerine çalışan saygın bir bilim dergisi olan “Euscorpius”ta 19 Ağustos 2024 tarihinde yayımlandı.

Prof. Dr. Yağmur, 21 yıldır Türkiye ve çevre ülkelerin akrepleri üzerinde araştırmalar yaptığını belirterek, bu yeni türe saha çalışmaları sırasında Konya’nın Beyşehir ilçesindeki Dedegöl Dağı’nın eteklerinde ve Beyşehir Gölü içinde bulunan Hacıakif Adası’nda rastladığını ifade etti. Prof. Dr. Yağmur, yaptığı incelemeler sonucunda keşfettiği türün Euscorpius cinsine ait olduğunu ancak daha önce tanımlanmamış bir tür olduğunu belirledi. Şu anda sadece bu bölgede bilinmekte olan bu yeni tür, vücudun iki renkli olması ve patellasındaki trichobothri sayısının diğer türlerden farklı olmasıyla öne çıkıyor.

Prof. Dr. Yağmur, keşfettiği türe eşi Gülhanım Yağmur’a ithafen “Euscorpius gulhanimae” adını verdi. Bu yeni türün insan sağlığı açısından herhangi bir tehlike oluşturmadığını belirten Prof. Dr. Yağmur, keşfedilen akrep türünün Alaşehir Meslek Yüksek Okulu Müzesi’nde sergilendiğini açıkladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Konya’da Yeni Keşfedilen Akrep Türü: Euscorpius gulhanimae!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin