1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Kooperatif Yöneticilerine KOOPBİS Uygunsuzluğunda Süre Uzatımı Sağlanabilecek

Kooperatif Yöneticilerine KOOPBİS Uygunsuzluğunda Süre Uzatımı Sağlanabilecek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kabul edilen maddelere göre, kooperatifler ve üst kuruluşları yönetim kurulu üyelerinin, kooperatifin ticaret sicili kayıtlarını, finansal tablolarını, yönetim kurulu faaliyet raporlarını, genel kurul toplantı evraklarını, ortakların kimlik, iletişim, pay ve ödemelerine ilişkin bilgilerini Kooperatif Bilgi Sistemi’ne (KOOPBİS) aktarmaya yönelik geçiş sürecinin tamamlanamadığının tespit edilmesi halinde Ticaret Bakanlığı tarafından birer yıl olmak üzere iki defa daha süre uzatımı yapılabilir. Bu süreç tamamlanana kadar KOOPBİS yükümlülüğüne aykırı davranmaları durumunda kooperatif ve üst kuruluşlarının yönetim kurulu üyeleri ve memurları hakkında herhangi bir yaptırım uygulanmayacak. Bu düzenleme, 26 Nisan 2024 tarihinde yürürlüğe girmek üzere yayımlandığı tarih itibariyle geçerli olacaktır.

Kooperatiflerin ana sözleşmelerini intibak ettirmeleri için öngörülen süre, 2 yıl daha uzatılmıştır. Bu süreç içerisinde kooperatifler, ana sözleşmelerini güncelleyerek yasal düzenlemelere uyum sağlayabileceklerdir. Bu uzatma ile kooperatiflerin daha fazla süreleri olacak ve daha uygun bir ortamda mevzuata uyum sağlayabileceklerdir.

Teklife göre, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da değişiklik yapılarak Anayasa Mahkemesinin kararı doğrultusunda, Kanun’un ekinde yer alan cetvellerde belirtilen kadro unvanlarıyla sınırlı olmak kaydıyla dolu kadrolarda derece değişikliği ve boş kadrolarda sınıf, unvan ve derece değişiklikleri Rekabet Kurulu kararıyla gerçekleştirilecektir. Bu düzenleme ile rekabet alanında daha etkin ve hızlı bir düzenleme süreci sağlanmış olacaktır.

Bu düzenlemelerin tamamı 26 Nisan 2024 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yürürlüğe girecektir. Bu tarihten itibaren kooperatifler ve üst kuruluşları, kooperatif bilgi sistemine uyum sağlamak ve ana sözleşmelerini güncelleme süreçlerini tamamlamak için daha fazla zamanları olacaktır. Aynı şekilde, Rekabet Kurulu tarafından alınacak kararlar doğrultusunda kadro değişiklikleri daha hızlı şekilde gerçekleştirilebilecektir.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemelerle kooperatiflerin mevcut durumuyla uyum sağlamaları ve yasal süreçleri tamamlamaları için gerekli kolaylıklar sağlanmıştır. Aynı zamanda, rekabetin korunması alanında daha etkin ve hızlı karar alınabilmesi için gerekli düzenlemeler de yapılmıştır. Bu sayede, kooperatiflerin işleyişlerindeki başarı ve rekabetin korunması konusundaki hassasiyet artırılmış olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kooperatif Yöneticilerine KOOPBİS Uygunsuzluğunda Süre Uzatımı Sağlanabilecek
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin