Antalya’nın Korkuteli ilçesi, meyve bahçeleriyle ünlü bir bölge olarak bilinmektedir. Toplamda 100 bin dekar arazide armut, kayısı, elma, şeftali gibi meyvelerin üretimi yapılmaktadır. Bu meyveler her yıl hem iç piyasaya hem de yurt dışına gönderilmektedir. Ancak son yıllarda zararlı böceklerle başa çıkmak zorunda kalan üreticiler, mücadelede ciddi zorluklar yaşamaktadır. Zira, önceleri ayda 1 kez kullandıkları zirai ilaçları, artan sorunlar nedeniyle önce 20 günde 1’e daha sonra da haftada 1’e düşürmek zorunda kalmışlardır.
Özellikle kayısı hasadında büyük zararlarla karşılaşan üreticiler, şeftali hasadı öncesinde yeni bir sorunla karşı karşıyadırlar. Ağaçlardan dökülen şeftalilerin tamamında zararlı böceklerin tespit edilmesi, üreticileri endişelendirmektedir. Meyvelerin içten içe çürüyerek dökülmesi, zirai ilaçların etkisiz kalmasına neden olmaktadır. Korkuteli Ziraat Odası Başkanı Musa Fikri Büyükçetin, her yıl benzer sorunlarla karşılaştıklarını ve bu yıl özellikle havaların normallerin üzerinde seyretmesi nedeniyle zararın daha da arttığını belirtmektedir.
Korkuteli’de yaklaşık 20 bin üyesi bulunan Ziraat Odası’nın Başkanı Büyükçetin’e göre, çiftçiler artık haftada 3-4 kez ilaçlama yapmaktadır. Ancak bu durum, ağaçların bağışıklık kazanmasına da neden olmuştur. Şu an itibariyle zararın yüzde 50-60 seviyesinde olduğu tahmin edilmektedir. Antalya Ticaret Borsası 4. Meslek Komitesi Başkanı Yaşar Kocaoğlu da benzer şekilde meyve zararlısıyla mücadelede zorlandığını ve ilaçlamanın etkisiz kaldığını ifade etmektedir. 15 bin dönüm şeftalinin hasat edilemeyecek seviyeye geldiğini belirten Kocaoğlu’nun zarar oranı yüzde 60 civarındadır.
Bölgedeki diğer üreticiler de benzer sıkıntılar yaşamaktadır. Önceki yıllarda sorunsuz bir şekilde ilaçlama yapabilen üreticiler, son yıllarda ciddi kayıplarla karşı karşıyadırlar. Uzman mühendislerin bölgeye gelerek inceleme yapmasını ve yeni ilaçların geliştirilmesi gerektiğini belirten üreticiler, yetkililerden bu konuda destek beklemektedirler. Ancak sorun henüz çözüme kavuşmamış olup incelemeler devam etmektedir. Korkuteli’deki meyve üreticileri, zararlı böceklere karşı mücadelede önemli destekler alarak bu sorunu çözmeyi umut etmektedirler.