1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Köylüler Zeytinliklerini Kurtarmak İçin Nöbette: “Ölürüm de Zeytin Ağaçlarımı Kestirtmem!”

Köylüler Zeytinliklerini Kurtarmak İçin Nöbette: “Ölürüm de Zeytin Ağaçlarımı Kestirtmem!”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay’ın Kırıkhan ilçesine bağlı Kurtlusoğuksu köyü sakinleri, tapulu zeytinlik arazilerinin tapu kayıtlarından düşürüldüğünü tesadüfen öğrendiler. Geçim kaynakları olan zeytinliklerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan köylüler, arazilerine TOKİ tarafından konut yapılma planıyla endişeleniyorlar. Köyde yaşayan Ziraat mühendisi Mehmet Arık, bölgede yüzyıldır varolan zeytin ağaçlarının kesilip yerine konut yapılma girişiminin akıl alır bir durum olmadığını belirtti. Arık, zeytin ağaçlarının kesilmesiyle Türkiye ekonomisine de büyük zarar verileceğini vurguladı.

Eski muhtar İsmail Arık da, köy halkının haberleri dahi olmadan tapularının iptal edilmesine tepki gösterdi. Arazilerinin verimliliğine ve tarihine vurgu yaparak, TOKİ yapılmak istenen alanın köylülerin geçim kaynağı olduğunu ve buradan vazgeçmeyeceklerini dile getirdi. Arık, tarım arazilerinin imara açılarak köy halkının perişan edilmeye çalışıldığını savundu. Zeytin ağaçlarının yok edilmesi durumunda, köylülerin hem geçim kaynaklarını kaybedeceğini hem de kültürel miraslarının zarar göreceğini öne sürdü.

Köyde yaşayan 70 yaşındaki Meryem Koluş, asırlık zeytin ağaçlarının kesilmesine karşı direniş göstererek, arazisini korumaya kararlı olduğunu belirtti. Koluş, zeytinliklerin ailesinin ve köy halkının mirası olduğunu ve bunun için ölmeye bile razı olduğunu ifade etti. Gece gündüz nöbet tutarak arazisini koruyan Koluş, TOKİ’nin planlarının kendisini her gün öldürdüğünü ve zeytin ağaçlarının kesilmesine izin vermeyeceğini vurguladı.

Kurtlusoğuksu köyü sakinleri, zeytin ağaçlarının kesilmesini engellemek için nöbet tutmaya devam ediyorlar. Köy halkı, zeytin ağaçlarının kendileri için sadece bir geçim kaynağı olmadığını, aynı zamanda kültürel ve tarihi bir miras olduklarını savunuyorlar. Devletin zeytinlikleri yok etme planlarına karşı birlikte mücadele eden köylüler, arazilerini korumak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtiyorlar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Köylüler Zeytinliklerini Kurtarmak İçin Nöbette: “Ölürüm de Zeytin Ağaçlarımı Kestirtmem!”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin