1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kredi Kartı Borçları Rekor Seviyeye Ulaştı: Vatandaşın Son Durumu!

Kredi Kartı Borçları Rekor Seviyeye Ulaştı: Vatandaşın Son Durumu!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vatandaşların satın alma gücü azaldıkça kredi kartı borçları da artmaya devam ediyor. BDDK verilerine göre, bankaların bireysel kredi kartı alacakları 6 Eylül itibarıyla haftalık yüzde 0.1 artarak 1.58 trilyon TL’ye ulaştı. Bu borçların 550.6 milyar TL’si taksitli, 1.36 trilyon TL’si ise taksitsiz borçlardan oluştu.

Bireysel kredi kartı borçlarındaki yıllık artış oranı yüzde 100’e ulaşarak rekor seviyeye çıktı. Takipteki alacaklar da önceki haftaya kıyasla 4.3 milyar TL artarak 257.2 milyar TL’ye yükseldi. Bu takipteki alacakların 42.6 milyar TL’si bireysel kredi kartlarından kaynaklanıyor. Geçen yıl aynı dönemde ise batık kredi kartı tutarı 11.6 milyar TL seviyesindeydi. Yüksek enflasyon nedeniyle giderek azalan alım gücü ve geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşların kredi kartı borçlarında takip tutarı son bir yılda yüzde 267 artarak 31 milyar TL’ye ulaştı.

Merkez Bankası verilerine göre banka kartı ve kredi kartı harcamaları, geçen hafta yüzde 0.6 artarak 324.4 milyar TL’ye yükseldi. Ancak kartlı harcamaların rekor seviyeye ulaştığı 2 Ağustos’taki 335.8 milyar TL’lik tutarın altında kaldığı görüldü. Bu tutarın büyük bir kısmı market alışverişleri ve çeşitli gıda harcamaları için ayrıldı. Takip edilen veriler, harcamalardaki artışın her sektöre yayılmadığını gösterdi. Eğitim, kırtasiye, ofis malzemeleri, hizmet sektörleri ve yapı malzemeleri harcamalarında belirgin bir artış görülürken elektrik-elektronik ve akaryakıt harcamalarında azalma yaşandı.

TCMB verilerine göre vergi ve BES ödemelerinin azalması alışveriş rakamlarını olumsuz etkiledi. Ekonomistler, vergi ve BES ödemeleri hariç alışveriş miktarındaki yıllık değişimin yüzde 74.1’e yükseldiğini belirtti. Ayrıca internet üzerinden kredi kartı ile yapılan alışverişlerde de haftalık düşüş yaşanarak 91.7 milyar TL’ye geriledi. Bu veriler, vatandaşların harcamalarının özellikle belirli sektörlerde yoğunlaştığını gösteriyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kredi Kartı Borçları Rekor Seviyeye Ulaştı: Vatandaşın Son Durumu!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin