Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yılmaz Başkanlığı’nda, TÜBİTAK ve 7 farklı üniversitenin destekleri ile organize edilen, ICSM2024 ve ICQMT2024 konferansının açılışında küresel ısınmaya vurgu yapıldı. Alman bilim adamı Çevre dalında Nobel Ödüllü Friedrich Müller, konferansta yaptığı konuşmada, “Küresel ısınmayı 1.5 – 1.8 derece aralığında tutabilirsek bu bizim için büyük bir başarı olacaktır. Eğer dünya sıcaklığı ilerleyen zamanlarda 2 derece daha yükselirse, gerçekten ne olacağını tam olarak kestiremiyoruz ve dönüşü olmayan bir noktaya ulaşacağız.” ifadelerine yer verdi.
Kongrede ele alınan kuantum teknolojilerinin, küresel ısınmanın belirli bir seviyede tutulmasında önemli bir rol oynayabileceğini vurgulayan Müller, “Bu tür konferanslar, dünyadaki bilim insanlarının küresel ısınma konusundaki çalışmalarına önemli katkı sağlayacaktır.” şeklinde konuştu. Konferanslar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, “Kongremizin temel amacı, küresel iklim değişikliği ve beraberinde getireceği değişimleri engellemek için uluslararası bir çaba sonucu ortaya çıkan yeni teknolojilerin tartışılmasıdır.
Dünya genelinde ortalama sıcaklık artışı kontrol altına alınamazsa, hem ülkemiz hem de dünya için yaşanabilir bir yer olma konusunda ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Yeni dünya düzeninde belirleyici teknolojilerin önemli bir rol oynayacağı açıktır.” dedi.