Sarıpınar Mahallesi’nde bir köpekte kuduz vakası tespit edildiği günlerde, kuduz vakası görülen Sarıpınar ve Yeşilköy mahallelerinde hayvan giriş çıkışının yasaklanması halk arasında endişeye yol açtı.
Sarıpınar Belediyesi ekipleri, köpekleri tedbir amaçlı toplayıp gözaltına aldıktan sonra vatandaşları biraz olsun rahatlattı. Belediye Veteriner İşleri Müdürü Ali Yıldırım, kuduz hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kuduzun ölümcül olduğunu ve tedavisinin olmadığını vurgulayan veteriner Yıldırım, hastalığın doğrudan temas yoluyla bulaştığını belirterek, hastalıktan korunmanın en önemli yolunun panik yapmadan aşı yaptırmak olduğunu belirtti.
Kuduz hastalığının ölümcül olduğunu belirten Yıldırım, hastalığın temas yoluyla bulaştığını ve “Kuduz hastalığına yakalanan bir hayvan ya da insan, bulaştıktan sonra en fazla 10-15 gün içinde ölümle sonuçlanır. Tedavi şansı düşüktür. İnsanlar ve hayvanlar için tek korunma yöntemi aşıdır. Kuduzlu hayvan direkt temas etmediği sürece bulaşma riski çok düşüktür. Bu nedenle panik yapmaya gerek yok” dedi.
Kuduz hastalığı görülen hayvanlarda aşırı agresiflik olduğunu dile getiren veterinermiş, “Bazı hayvanların agresiflikleri artar. Bazen yabani hayvanlar da kuduz bulaştırabilir. Kuduz mikrobu, özellikle tükürük bezlerinde bulunur. Bu mikrop virüs şeklinde bir hastalıktır. Kuduz hastalığına yakalanan hayvanın belirli bir evresi vardır. Üç aşamalıdır. Özellikle agresiflik aşaması, kuduz belirtilerinin en yoğun yaşandığı aşamadır. Bu evrede hayvan, etrafındaki tüm canlılara saldırganlık eğilimi gösterebilir. Sonraki aşamada, hayvan beklenmedik davranışlar gösterebilir. Örneğin, sakin bir hayvan aniden saldırganlaşabilir. Üçüncü ve son aşamada, hayvan felç geçirir ve hareketsiz hale gelir. Bu felç, solunum felciyle sonuçlanarak ölüme neden olabilir” şeklinde konuştu.