Küresel silah şirketleri, soğuk savaşın sona ermesinden bu yana hızlı bir şekilde işçi alımı yapmaktadır. Sektör, rekor seviyelere ulaşan siparişleri yetiştirmeye çalışmaktadır. Dünya genelindeki hükümetler, Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesi ve jeopolitik gerilimlerin artması nedeniyle askeri harcamalarını artırmıştır. Bu durum, sektörde uzun yıllardır görülmeyen düzeyde bir iş talebine yol açmıştır.
Financial Times’ın yaptığı ankete göre, 20 büyük ve orta ölçekli ABD’li ve Avrupalı savunma ve havacılık şirketi, bu yıl on binlerce kişiyi işe almayı planlamaktadır. Önde gelen üç ABD şirketinden (Lockheed Martin, Northrop Grumman ve General Dynamics) 6 bini aşkın pozisyon boştur. Ankete katılan 10 şirket, toplamda yaklaşık 37 bin işçi aramaktadır. Eğer sektör istihdam hedeflerine ulaşırsa, toplam işgücü neredeyse yüzde 10 artacaktır.
Avrupa Havacılık ve Savunma Ticaret Birliği Genel Sekreteri Jan Pie, savunma sektörü için soğuk savaştan bu yana en yoğun dönemin yaşandığını belirtmektedir. Mühendisler, yazılım geliştiricileri, siber güvenlik analistleri, kaynakçılar ve mekanikçiler, sektörde talep gören pozisyonlardır. İtalyan şirket Leonardo’nun İnsan Kaynakları Müdürü Antonio Liotti, Irak ya da Afganistan gibi önceki çatışmalardan daha yoğun bir işe alım süreci yaşadıklarını belirtmektedir.
Leonardo, 2025 ile 2028 yılları arasında endüstri ve yazılım mühendisleri de dahil olmak üzere 8 ila 10 bin yeni iş pozisyonu için işe alım yapmayı planlamaktadır. Norveç ve Finlandiya hükümetlerinin ortak olduğu Nammo, 2023’te personel sayısını 3 bin 100’e çıkarmayı hedeflemektedir. Fransız Thales ise Ukrayna’ya hibe edilen füzelerin üretiminde yoğun istihdam politikası uygulamaktadır.
Avrupalı silah üreticisi MBDA, bu sene 2 bin 600’den fazla kişiyi işe almayı planlamaktadır. Sektördeki iş talebindeki artış, dünya genelinde savunma sektörü çalışanlarının istihdam olanaklarını artırmaktadır. Bu durum, sektörün canlılığını ve büyüme potansiyelini göstermektedir.