1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Kurtulmuş, ABD’deki Düşünce Kuruluşlarıyla Buluştu

Kurtulmuş, ABD’deki Düşünce Kuruluşlarıyla Buluştu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’de bulunan Kurtulmuş, SETA Washington Merkezi’nin ev sahipliğinde düzenlenen programda ABD’deki düşünce kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi. Burada yaptığı konuşmada, NATO Parlamento Başkanları Zirvesi’nin önemi ve Türkiye’nin NATO ile ilişkilerine değindi. Kurtulmuş, NATO’nun sadece güvenlik ve işbirliği teşkilatı olmanın ötesinde yeni bir perspektife sahip olması gerektiğini vurgulayarak, barışın sağlanması ve demokrasinin güçlendirilmesi konularında yeni yaklaşımların tartışılmasının önemine dikkat çekti.

Türkiye-ABD ilişkilerine de değinen Kurtulmuş, sorunların karşılıklı anlayış içinde çözüldüğünü ve stratejik iki müttefik olarak işbirliğin sürdüğünü belirtti. Yeni dönemin en belirgin özelliğinin “çok kutupluluk” olduğunu söyleyen Kurtulmuş, dünyanın farklı bölgelerinde güç merkezlerinin oluşmaya başladığını ve bu durumun dünya siyasetine yön verdiğini ifade etti.

Kurtulmuş, uluslararası sistemin kural bazlı olmamasının ve dünya sisteminin sorunları çözememe yeteneğinin ciddi bir sorun olduğunu belirtti. Rusya-Ukrayna savaşı ve İsrail’in Gazze’deki katliamı örnek vererek uluslararası sistemin zayıflığına dikkat çekti. Kurtulmuş, yeni bir küresel siyasal mimariye ihtiyaç olduğunu ve buna hep birlikte çalışılması gerektiğini vurguladı.

Adalet ve eşitlik önemine değinen Kurtulmuş, hiçbir sistemin ayakta kalamayacağını vurgulayarak, Türkiye’nin egemenlikte eşitlik ilkesini benimsediğini söyledi. Dünyada ekonomik adaletin sağlanması için yeni küresel inisiyatiflere ihtiyaç olduğunu ifade eden Kurtulmuş, Türkiye’nin dış politikasının bu hedeflere odaklandığının altını çizdi.

Türkiye’nin bölgesel krizlerin çözülmesi ve bölgesel barışın sağlanmasına yönelik çabalarını da vurgulayan Kurtulmuş, bu doğrultuda bölge ülkeleriyle hızlı ve ilkeli bir normalleşme sürecine girdiklerini belirtti. Türkiye’nin dostluklarını artırarak küresel işbirliğini güçlendirmeye odaklandığını dile getiren Kurtulmuş, yeryüzünde yeni ve adil bir sistem kurulması için küresel işbirliğini artırmak gerektiğini ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kurtulmuş, ABD’deki Düşünce Kuruluşlarıyla Buluştu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin