Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Brezilya’da düzenlenen G20 Parlamento Başkanları (P20) Zirvesi dönüşünde uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, zirvede işgalci İsrail‘in Birleşmiş Milletler (BM) üyeliğinin askıya alınması önerilerini gündeme getirdiklerini ifade etti. Ayrıca, Kurtulmuş, BM ve diğer uluslararası kuruluşların siyasal ve finansal eşitsizlik ve adaletsizliklere çözüm üretemediğini, dolayısıyla acilen yeni bir küresel siyasi ve finansal mimariye ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Böylece, gerekli adımların atılması gerektiği mesajını verdi.
Zirvenin ortak bildirisinde Orta Doğu ve Gazze konularının yer almasını istediklerini ancak bazı üye ülkelerin itirazları nedeniyle bu talebin yerine getirilmediğini belirten Kurtulmuş, Brezilya Temsilciler Meclisi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Orta Doğu’daki gelişmelerin ve Gazze’deki olayların bazı üye ülkeler tarafından ele alındığını söyledi. Diğer ülkelerin ise bu tür konuların P20’de yer almaması gerektiğini vurguladıklarını ifade etti.
Bir gazetecinin “Uluslararası kamuoyunun Filistin konusundaki tutumunu nasıl görüyorsunuz?” sorusuna karşılık Kurtulmuş, katıldığı uluslararası toplantılarda birçok ülkenin “İsrail’den daha fazla İsrailci” bir tutum sergilediğini, ancak İsrail’in gerçekleştirdiği katliamların tartışılmaz boyutlara ulaşmasının ardından ülkelerin açıkça İsrail’in saldırganlığını savunmadığını kaydetti. Bu durumun önemli olduğunu belirten Kurtulmuş, birçok ülkenin artık daha yüksek sesle itirazlarını dile getirmeye başladığını vurguladı. Bununla birlikte, Türkiye’den sonra İtalya ve Endonezya Meclis Başkanlarının benzer konulara dair yorumlarının kendileriyle örtüştüğünü ve ‘Dünya beşten büyüktür’, ‘Yeni bir dünya kurulmalıdır’ gibi tezlerin daha fazla dikkate alındığını aktardı.
Kurtulmuş, ABD’nin 47. Başkanı seçilen Donald Trump’ın yeni dönemi hakkında sorulan soruya verilen yanıtta, özellikle Amerikanın Orta Doğu siyasi tutumunun Türk-Amerikan ilişkilerini doğrudan etkileyeceğini belirtti. ABD’nin, Orta Doğu’daki varlığını azaltıp Uzak Doğu’ya yoğunlaşma eğiliminde olduğunu savunan Kurtulmuş, ABD’nin Türkiye ile işbirliği yapıp yapmayacağının temel bir konu olduğunu ifade etti. FETÖ ile ilgili endişelerin yerinde olduğunu, ABD’de hala binlerce FETÖ mensubunun barınabildiğini ve bu durumun Türkiye için büyük bir güvenlik sorunu oluşturduğunu vurguladı.
Kurtulmuş, yeni anayasa tartışmalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Anayasa müzakerelerinin zor bir süreç olduğunu, ancak bunun imkansız olmadığını söyledi. Meclis’in, halkın yüzde 95’inin oylarını temsil eden 14 siyasi partinin bulunduğu çok sesli bir yapıya sahip olduğunu belirtti. TBMM’nin bu süreci başarıyla yürütebileceğine inandığını dile getiren Kurtulmuş, terörle mücadelede de Türkiye’nin kararlılıkla yoluna devam edeceğini belirtti. Emperyalizmin politikalarını, entegrasyona ve işbirliğine yönelik çabalarla aşmayı hedeflediklerini ifade etti.
Erken seçim tartışmaları hakkında sorulan bir soruya karşılık Kurtulmuş, Türkiye’nin şu anda erken seçim gündemi olmadığını ve 2028 yılına kadar mevcut Parlamento ve Cumhurbaşkanının görevlerinin başında olduğunu vurguladı. Bu bağlamda, kendi kendine oluşmamış bir gündem üzerinden tartışmaların yapılmasının anlamlı olmadığını kaydetti. Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği ve ulusal birliği açısından bu tür konuların dikkatlice ele alınması gerektiğine inandığını ifade etti.