“`html
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki GBB Kültür tarafından düzenlenen, kutnu kumaşının ustalarının gözünden anlatıldığı “El Emeği Göz Nuru: Kutnu” belgeselinin gösterimi ve ustalara saygı programı, kentin tarihi ve kültürel dokusunu gözler önüne serdi. Bu program, Gaziantep Kent Konseyi’nin destekleriyle gerçekleştirildi ve belgeselin ilk gösterimi Bayazhan Kent Konseyi Salonu’nda yapıldı.
GAZİANTEP (İGFA) – Etkinlikte, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GBB Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Güzelbey ve kutnu ustalarının katılımıyla gerçekleştirildi. Ayrıca, kadim kutnu sanatını yaşatan ustalara plaketler takdim edildi. Program sırasında zarifliğiyle ön plana çıkan kutnu kumaşlarının sergisi de açıldı.
ŞAHİN: BİZ SEVGİYİ, İYİLİĞİ, KARDEŞLİĞİ, MUHABBETİ, BİRBİRİMİZE OLAN KARDEŞLİĞİ DOKUYORUZ
Programda konuşan Başkan Fatma Şahin, büyüdüğü ailenin zanaatkarlık kültürü üzerine yaptığı vurgularla izleyicilere seslendi. Bu özel kumaşın tarihine ve önemine değinen Şahin, “Kalelere, bayraklara, sancaklara kumaş olan bu özel kumaşı şimdi geleceğe nasıl taşırız bunun derdi ve aşkıyla, sevdasıyla buradayız” dedi. Ayrıca, günümüzde küreselleşme ve kentleşmenin sosyal adalet ve barış üzerindeki etkilerine dair endişelerini dile getirdi.
Fatma Şahin, Gaziantep’in en büyük kara depreminin ardından bile çalışmalarına devam ettiğini belirterek, “Zor bir iş kutnuyu ortaya çıkarmak. Bu bir ekonomi ve arz talep meselesi. Bu toprakların çocukları bununla uğraşır,” şeklinde konuşarak, şehrin ustalarına duyduğu minneti ifade etti. “Biz sevgiyi, iyiliği, kardeşliği, muhabbeti, birbirimize olan kardeşliği dokuyoruz. Bu dokuma, bütün dünyaya muhabbet olarak gitsin” ifadelerini kullandı.
Erdem Güzelbey ise, kutnu kumaşının çıkışının zahmetli bir süreç olduğunu ifade ederek, “Günlük yaşamımızda kutnuyu ve diğer mesleklerin değerinin farkındayız ama bunun nasıl bir emek ve birikim ürünü olduğunu unutmuş vaziyetteyiz. Bunları tekrar hatırlatmak istiyoruz. Ustalarımızı birer sanatçı olarak gördüğümüzü vurgulamak istiyoruz” dedi.
Kutnu Ustası Abdülkadir Mekki ise, kendi alanındaki ustaların kaybolmaması için desteklenmesi gerektiğine değinerek, “Kutnu sanatına emek veren bütün ustalarımız var olsun. Kutnu kumaşını bütün dünya tanır bilir. Bu kumaş, bir ülkeyi bayrak kumaşı, bir orduyu temsil eden sancak kumaşı, gelin kızlarımızın çeyizi, gelinliği, damatların gömleği, bebeklerin zıbını, misafirlerin döşek, minder ve yorgan kumaşı olarak kullanılmıştır” açıklamalarında bulundu.
GBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Halil İbrahim Yakar ise, kutnunun tarihi süreç ve verilen değerler üzerine bilgiler aktardı. Yakar, belgeselin ardından şunları ifade etti: “Bir olayı anlatacağınız zaman değerini ortaya koymak için padişahlara layık tabirini kullanırız. Kutnu kumaşını tarif ederken de saray kumaşı olarak adlandırıyoruz ki bu belgeselde de gördüğünüz gibi bütün bu emek, çok sayıda insanın katkısıyla ortaya çıkıyor. Dolayısıyla tüm ustalarımızın karşısında saygıyla eğiliyoruz.”
Bu etkinlik, kutnu kumaşının