1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kuyumculuk Sektöründe Büyük Denetim Başlıyor: İşte Detaylar!

Kuyumculuk Sektöründe Büyük Denetim Başlıyor: İşte Detaylar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bakan Mehmet Şimşek’in kuyumculuk sektörüne ilişkin yaptığı “Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira” açıklamasının ardından dikkatleri üzerine çekti. Bakanlık, vergi kaçakçılığını önlemek amacıyla bu sektöre yönelik denetimlerini artırmaya karar verdi. Şimşek’in, “çok kazananlar vergi kaçırma girişimlerine karşı uyarıldı” sözlerinin ardından, Vergi Denetim Kurulu tarafından kuyumculuk sektörü yakından izlenmeye başlandı. Buna ek olarak, Risk Analiz Genel Müdürlüğü tarafından sektöre yönelik detaylı risk analizi çalışmaları yapılarak, vergi incelemelerinin hızlandırılması kararlaştırıldı.

Bu kapsamda, Vergi Denetim Kurulu ve Risk Analiz Genel Müdürlüğü tarafından, kuyum sektöründe faaliyet gösteren 552 mükellefin 9 büyükşehirdeki 707 adresinde fiili sayım çalışması başlatıldı. Bu denetimlerde, vergi müfettişleri ve Gelir İdaresi Başkanlığı personelinden oluşan 3 bin kişilik bir ekip görevlendirildi. Saha denetimlerinde, iş yerlerinde bulunan stoklar tek tek sayılacak ve detaylı incelemeler yapılacak. Ayrıca, faturasız alım-satım işlemleri, ödemelerin banka hesapları üzerinden yapılıp yapılmadığı, faturalarda gerçek gram bilgilerinin yer alıp almadığı gibi konular da incelenecek. İş yerlerinde başkalarına ait pos cihazlarının kullanılıp kullanılmadığı da denetimler kapsamında kontrol edilecek.

Riskli olduğu belirlenen mükellefler ise ayrıca vergi incelemesine tabi tutulacak. Bakanlık, kuyumculuk sektöründeki denetimlerin ardından diğer sektörlere de benzer inceleme ve saha denetimleri yapmayı planlıyor. Bu yıl, denetimsiz hiçbir alan bırakılmayacak ve vergi kaçakçılığına geçit verilmeyecek. Bakan Şimşek’in vergi kaçakçılığına karşı sert önlemler alınacağı yönündeki açıklamaları, vergi adaletinin sağlanması ve gelir elde etme konusundaki haksız avantajları engellemeyi amaçlıyor.

Sonuç olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kuyumculuk sektörüne yönelik denetimleri artırma kararı, vergi kaçakçılığını önleme yolunda büyük bir adım olarak nitelendirilebilir. Bakanlık, vergi adaletini sağlamak ve vergi mükelleflerinin eşit şartlar altında rekabet etmelerini sağlamak için kararlı bir tutum sergilemeye devam edecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kuyumculuk Sektöründe Büyük Denetim Başlıyor: İşte Detaylar!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin