“`html
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Dünyası İçerisindeki Stratejisi” isimli bir konferansa katıldı. Konferansta yaptığı konuşmada, Kırgızistan’da Türk alfabesine yeni dört harfin eklenmesinin önemine dikkat çekti ve bu durumun milli birliği güçlendireceğini belirtti. Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk milletinin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgularken, 1950’li yıllardan beri devam eden zorlu süreçte kaybedilen insanları hatırlattı. “Kıbrıs Türk’üne bunları yapanlar, yeniden Birleşik Kıbrıs kurmak istemektedirler” ifadelerini kullanan Tatar, Birleşik Kıbrıs fikrinin sona erdiğini ve Federación defterinin kapandığını yineledi. Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığının ulusal kimlik açısından taşıdığı önemi dile getirirken, Osmanlı Devleti’nin 350 yıl süren egemenliğine de atıfta bulunarak, Türk milletinin kadim değerlerini ve köklerini yineledi.
Kıbrıs’taki birleşme taleplerinin, Kuzey ve Güney’i bir araya getirerek Avrupa Birliği’ne entegre olma isteği olduğunu savunan Tatar, bu durumun ekonomik gelişim vaadi ile birleştirilerek, Kıbrıslı Türklerin kandırılmaya çalışıldığını ifade etti. “Bu oyunlar, sonunda bizleri yok etmek için tasarlanıyor” diyerek, müzakerelerdeki talepleri eleştirdi. Herhangi bir çözüm önermeden önce “sıfır asker, sıfır garanti” gibi şartların kabul edilmesinin bu süreçte asıl amacın Kuzey Kıbrıs’ı birliğin içine çekmek olduğunu gösterdiğini belirtti. Tatar, adanın güvenliği için Türkiye Cumhuriyeti’nin garantör bir ülke olduğunu ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin oradaki varlığının barışın sağlanmasındaki önemine dikkat çekti. “50 yıl önce Kıbrıs’a Mehmetçikler gitti. O coğrafyada barışın devamı için Türkiye’nin varlığına duyulan ihtiyaç her zaman hissedilmiştir” dedi.
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, programda yaptığı konuşmada Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti’nin sadece Türk dünyası için değil, aynı zamanda Anadolu’nun doğal bir uzantısı olarak taşıdığı güvenlik anlamına da vurgu yaptı. Aydın, bölgedeki küresel güçlerin Kıbrıs’a olan ilgisinin dikkate alınması gerektiğini belirtti. “Kıbrıs, en huzurlu dönemini Osmanlı hakimiyetinde yaşamıştır” diyerek, tarihsel süreçte Rum kesiminin ve destekçilerinin bölgedeki entrikalarına dikkat çekti. Türkiye Cumhuriyeti’nin müdahil olduğu olayların, Kıbrıs Türklerinin Gazze’deki gibi bir soykırıma maruz kalmasını engellediğini belirtirken, Karabağ’daki Ermeni işgaline karşı alınan önlemlerin de önemli olduğunu vurguladı. Aydın, yükseköğretim kurumları olarak Türkiye Cumhuriyeti’ne destek vermeye devam edeceklerini ifade etti.
Konferansta Samsun Valisi Orhan Tavlı da konuşma yaptı. Kıbrıs Türk halkının özgürlüğü için mücadele edenleri anarak, Barış Harekatı’nda hayatını kaybeden şehitleri saygıyla andı. Özellikle dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan’ı, Kıbrıs Türklerinin egemenlik mücadelesinin öncülerini de rahmetle yad etti. Vali Tavlı, Cumhurbaşkanı Tatar’a ve katılımcılara teşekkür ederek OMÜ senatosu tarafından Tatar’a verilecek fahri doktoranın hayırlı olmasını diledi.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a OMÜ Rektörü Aydın tarafından fahri doktora unvanı verildi. Konferansa Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, gaziler ve öğrenciler de katılarak etkin