Laiklik Meclisi, Diyanet’in anayasaya ve kendi kuruluş yasalarına aykırı davrandığını belirterek kurumun 2024-2028 Stratejik Planı’nı yargıya şikayet etti. Suç duyurusunda, Diyanet’in laikliğe aykırı ifadeler kullandığı ve görevini kötüye kullandığı belirtildi. Meclis, planda yer alan ifadelerin toplumu ayrıştırıcı ve huzursuzluğa sebep olacak nitelikte olduğunu vurguladı.
Dilekçede, Stratejik Plan’da laikliğe aykırı olduğu belirtilen sayfa sayfa detaylı raporlamalar yapıldı. Planın çeşitli sayfalarında, İslam’ın diğer dinlerden ayrıcalıklı olarak ele alındığı, çocuklara dini eğitimin dayatıldığı ve toplumu belli bir dini anlayışa zorlandığı ifade edildi. Diyanet’in helal gıdayı teşvik etme, din eğitimini yaygınlaştırma gibi hedefleri de laiklik ilkesine aykırı bulundu.
Suç unsurlarının belirlenmesiyle birlikte, anayasanın laikliği koruma maddeleri de detaylı şekilde ele alındı. Cumhuriyetin laikliğin korunmasının temel niteliklerinden olduğu vurgulanırken, Diyanet’in bu ilkeye aykırı davrandığı ve hukuki sürecin başlatılması gerektiği ifade edildi.
Laiklik Meclisi, Diyanet’in Stratejik Planı’nda yer alan tüm ifadelerin laikliğe aykırı olduğunu belirterek, bireylerin dinsel tercihlerinin özgürce yapılmasının engellendiğini ve ayrımcılık yaratacak bir yaklaşımın benimsendiğini öne sürdü. Meclis, zamanında toplumu dinsel fanatizmden kurtarmak amacıyla kurulan Diyanet’in bu duruma getirilmesinin endişe verici olduğunu dile getirdi.
Sonuç olarak, Laiklik Meclisi’nin yaptığı suç duyurusuyla Diyanet’in laikliğe aykırı eylemlerinin yargılanmasını talep ettiği belirtildi. Meclis, planın toplumda ayrılıkçı ve huzursuzluk yaratacak etkilere sahip olabileceğini vurgulayarak, sorumluların cezalandırılmasını istedi. Bu durumun anti-demokratik bir yapı oluşturduğu ve anayasal hakların ihlal edildiğine dikkat çekilerek, hukuki sürecin başlatılması gerektiği belirtildi.