Aydın’ın Söke ilçesi ile Muğla’nın Milas ilçesi sınırlarındaki Latmos Dağı, tarihi, arkeolojik ve doğal sit alanları ile ünlüdür. Bu dağda genişletilmek istenen maden ocaklarına karşı tepkiler yükselmektedir. Sakarkaya köyünde düzenlenen toplantıya Latmos Platformu, Muğla Yeşil Yaşam Derneği, Akbük Çevre Bileşenleri, Kuşadası EKODOS, Milaslı yurttaşlar ve Sakarkaya köylüleri katıldı. Toplantıda, maden alanındaki durum hakkında bilgilendirmeler yapıldı ve Avukat Mehmet Çilsal hukuk süreci ile ilgili detaylı bilgi verdi.
UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmeye aday Latmos Dağları’nın maden şirketleri tarafından talan edilmek istendiğine dair açıklamalar yapıldı. Avukat Mehmet Çilsal, maden şirketinin faaliyetine başlama sürecinin halktan gizlendiğini belirterek, hukuk sürecinin başlatılacağını duyurdu. Ayrıca, bölge halkı ve çevre gönüllüleri Latmos Dağları’nın doğal ve kültürel mirasını koruyarak maden şirketine karşı mücadele edeceklerini vurguladılar.
Latmos Dağları, Aydın’ın Koçarlı ilçesindeki Bağarcık Mahallesi Çörlen Mevkii’nde milyonlarca yılın oluşturduğu kayaların maden şirketleri tarafından yok edilmesiyle gündeme gelmişti. Bölge, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne aday olarak kabul edilirken, maden faaliyetlerine izin verilmemesi için çalışmalar devam ediyor. Latmos Dostları çatısı altında toplanan sivil toplum kuruluşları, maden faaliyetlerine karşı mücadele veriyor ve çalışmaların durdurulması için girişimlerde bulunuyor.
Maden faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduğu ancak tekrar başlatıldığı belirtilen bölgede, Egamin Mineral Madencilik firması eleştirilerle karşı karşıya kalmıştır. Bölge halkı ve çevreciler, Latmos Dağları’nın doğal ve kültürel zenginliklerini koruma kararlılıklarını sürdürerek maden şirketlerine karşı mücadelelerine devam etmektedirler. Tarihi, arkeolojik ve doğal sit alanları ile ünlü olan Latmos Dağı’nın korunması için çabalayan STK’lar ve köylüler, birlikte hareket ederek doğaya ve tarihe sahip çıkmaya kararlıdırlar.