“`html
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Seka Sanat İhtisas Merkezi, kültür sanat etkinlikleri kapsamında muhteşem bir dinletiye ev sahipliği yaptı.
KOCAELİ (İGFA) – Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kentin kültür sanat hayatına kazandırdığı Seka Sanat İhtisas Merkezi, ev sahipliği yaptığı sergi ve söyleşilerine muhteşem bir dinleti ekledi. Geçmişten günümüze Türk Müziği’nde büyülü bir enstrüman olan lavta, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kültür sanat çatısı altında doğu ve batıyı aynı tınıda buluşturdu.
RENKLERİN VE MÜZİĞİN BİRLİKTELİĞİ
Musiki severlerin ilgi gösterdiği dinleti Seka Sanat İhtisas Merkezi’nin sergi salonunda gerçekleştirildi. Sanat eserlerinin arasında düzenlenen konser, yansıttığı atmosferle resim ve müziğin buluşmasına vesile oldu. Bu özel sergi alanı, bu kez yalnızca renklerin değil, lavtanın sesiyle yankılandı. Büyükşehir Belediye Konservatuvarı Ud Eğitmeni ve Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Enver Mete Aslan ile Gökhan Çaylak’ın birlikte icra ettiği eserler, gelenekten modernliğe bir sanat selamı gönderdi.
UD VE LAVTA ARASINDAKİ FARKI ANLATTI
Dinleti öncesinde, Konservatuvar Ud Eğitmeni Enver Mete Aslan, konuklara lavta ve ud arasındaki farkları anlattı. Lavtanın gövdesinin görünüşü itibariyle uda çok benzediğini belirten Aslan, udun teknesinde bulunan dilim sayılarının daha fazla olduğunu kaydetti. Ayrıca, lavtanın göğüs tahtası üzerinde sadece bir adet kafes bulunduğunu ve uda göre daha uzun saplı olduğunu vurguladı. Bu bilgilendirmelerin ardından müziğin derinliklerini zamanın ötesine taşıyan bir yolculuk başladı. Seka Sanat İhtisas Merkezi’nin büyülü sanat ortamındaki dinletide, ağırlıklı olarak Enver Mete Aslan’ın lavta için yazdığı eserler seslendirildi.
YİNE BİR GÜLNİHAL’E LAVTA YORUMU
Konserde, Hammamizade İsmail Dede Efendi’nin 19. Yüzyılda bestelediği ünlü Gülnihal eseri de dinleyicilerle buluştu. Bu eser, Türk Müziğinin klasiklerinden biridir. Aslan, lavta ile icrasında gitar tınıları eklediklerini belirtti ve lavtanın aynı zamanda bir vals olduğunu ifade etti. Lavta icrasının, esere günümüzden bir selam verdiği düşüncesiyle hareket ettiklerini sözlerine ekledi. Sevilen bu eser, lavta eşliğinde dinleyen konuklar tarafından büyük bir beğeni topladı ve alkışlarla karşılandı. Ayrıca, konserde Leyla’nın Tangosu, Yeşil Ada, Telgrafın Telleri gibi eserler de dinletildi ve bu eserler de konuklar tarafından ilgi gördü.
SANATÇILARA TEŞEKKÜR ÇİÇEĞİ
Alkışlarla tamamlanan dinletinin sonunda, Seka Sanat İhtisas Merkezi Sorumlusu Ümran Şirin, Enver Mete Aslan ve Gökhan Çaylak’a bir teşekkür çiçeği takdim etti. Bu jest, sanatçıların gece boyunca sergiledikleri performansa verilen bir ödül niteliğindeydi.
Sonuç olarak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Seka Sanat İhtisas Merkezi, düzenlediği bu etkinlikle kültür sanat hayatına önemli bir katkıda bulundu. Lavtanın eşliğinde gerçekleştirilen dinleti hem derin bir müzik deneyimi sundu hem de geleneksel Türk Müziği’nin modern yorumlarını izleyiciyle buluşturdu. Bu tür etkinliklerin, sanatın her dalında destek