Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan ve “Limanlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” başlığıyla yayımlanan düzenleme, resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu düzenleme ile liman çıkış belgesine ilişkin hükümler yeniden düzenlenmiştir.
Yeni düzenlemeye göre, yolcu gemileri ve kruvaziyer gemiler hariç, gezi, spor ve eğlence amaçlı turizm faaliyetlerinde bulunan gerçek ve tüzel kişilere ait özel, ticari yatlar, gezi amaçlı tekneler, dalabilir deniz turizmi araçları ve diğer deniz turizmi araçlarına liman çıkış izni, Deniz Turizmi Yönetmeliği çerçevesinde seyir izin belgesi ile verilecektir. Bu durumda, seyir izin belgesi liman çıkış belgesi olarak görev yapacaktır.
Liman çıkış belgesinin denetimleri sırasında, geminin asgari gemi adamı donatımı ve yeterliliklerine dikkat edilecektir. Denetim süreçlerinde, gemi adamı donatımındaki asgari emniyet belgelerinin geçerliliği, personel sayısının sağlanıp sağlanmadığı ve gemi adamlarının yeterlik ve uzmanlık belgelerinin geçerli olup olmadığı kontrol edilecektir.
Yolcu gemilerinin denetimi, Türk bayrağı taşıyan gemilerin denize elverişliliği açısından, yabancı bayraklı gemilerin ise yolcu gemisi emniyet belgelerine uygunluğu yönünde gerçekleştirilecektir. Kapasitesinden fazla yolcu taşımakta olan gemilerin seferine ise izin verilmeyecektir.
Yük gemilerine yönelik denetimler de yükün, geminin cinsi ve yükler içerisindeki uygunluğunu sağlamak amacıyla Bakanlık tarafından çıkarılacak yönergelere göre gerçekleştirilecektir. Gemideki yük miktarının, geminin taşıyabileceği azami yük miktarıyla belirlenen sınırlarla uygunluğu denetlenecektir.
Liman çıkış izni için yapılan denetimlerde, gemide bulundurulması zorunlu belgelerin geçerliliği ve uygunluğu, yine Bakanlık tarafından çıkarılacak yönergelere dayanarak yapılacaktır. Gerekli görülmesi halinde, liman başkanlığı gemilerin sefere çıkmadan önce can kurtarma, yangından korunma, yangın söndürme ve seyir donanımlarını denetlemesi yanında kumanya ve yakıt durumu ile yolcu sayısını, yük cinsini, istifini ve yük miktarını kontrol edecek, uygunsuzluk tespit edilen ticaret gemilerinin ise yola çıkması engellenecektir.
TİCARİ FAALİYETİ OLMAYANA LİMAN ÇIKIŞ BELGESİ DÜZENLENMEYECEK
Yeni düzenleme ile liman çıkış belgesi, Türk boğazları dahil Marmara Denizi’nde hat izni ile sefer yapan gemiler, tarama yetki belgesine sahip dökü ve tarama gemileri, yağ, yakıt ve su tankerleri ile kumanya taşıyan ikmal gemileri, küçük deniz araçları ve bitişik limanlarda sefer yapan balıkçı gemileri için 60 gün süre ile düzenlenecektir.
Ayrıca, yeni inşa edilen gemilerin donatımının tamamlanması veya seyir tecrübesi amacıyla liman idari sınırlarını aşarak sefer yapmaları durumunda, bu gemilerden liman çıkış belgesi istenmeyecek. Bu durum, yazılı izin belgesiyle sefere çıkan gemiler için geçerli olacaktır.
Hidrokarbon kaynağı arama ve üretim faaliyetlerinde kullanılan gemiler ile arka planda bu faaliyetlere destek veren boru döşeme gemileri, açık deniz faaliyetlerine destek veren gem